Ingezonden persbericht


Persbericht

Goede voornemens maak je waar met eerlijk zelfonderzoek

HOOGEVEEN, 31 december 2007 ­ De meeste Nederlanders met een goed vvoornemen voor het nieuwe jaar willen gezonder leven of afvallen. Maar voordat je met een dieet begint of je levenstijl aanpast, kun je je beter eerst afvragen waarom je zo ongezond leeft. Dit zegt arts Jannes Koetsier in zijn boek 'De gezonde patiënt'. Volgens Koetsier is ongezond leven een vorm van verslaving. En deze verslaving is maar op één manier aan te overwinnen: met eerlijk zelfonderzoek.

'Proberen is een luidruchtige manier om iets niet te doen', schrijft Koetsier. Voornemens als gezonder leven, overgewicht kwijtraken, stoppen met roken, meer bewegen en beter omgaan met stress hebben kans van slagen als je eerlijk bent tegen jezelf. De basis van zelfonderzoek naar hoe je verslaving in elkaar steekt, is belangrijker dan de methode die je gebruikt om van je verslaving af te komen. Boeken van Sonja Bakker en Allen Carr, maar ook begeleiding van een professional helpen wel om je goede voornemen waar te maken. Maar pas als je weet waarnaar je eigenlijk op zoekt bent in het leven en je ervan bewust bent dat je zucht naar bijvoorbeeld overmatig eten daar een surrogaat voor is.

Goede voornemens
Uit recent onderzoek van Motivaction blijkt dat een derde van de Nederlanders met goede voornemens van plan is om volgend jaar gezonder te leven. Meer sporten en minder stressen delen de tweede plaats, gevolgd door afslanken. Veel mensen hebben dezelfde voornemens als voorgaande jaren. Een voornemen dat voor het eerst wordt gemaakt, heeft echter meer kans van slagen dan een voornemen dat al vaker is gemaakt. Net zoals voornemens om iets te gaan doen (bijvoorbeeld sporten) in plaats van iets te laten (veel eten).

De gezonde patiënt
Koetsiers boek 'De gezonde patiënt' geeft aan de hand van waargebeurde patiëntverhalen tips over hoe je omgaat met ziektebeelden en artsen, maar ook over gezond leven. Met onder meer een spreekwoordenlijst geeft Koetsier handvatten om lichamelijke klachten in verband te brengen met onbewuste emoties. Het boek vliegt de winkels uit en ook de website www.degezondepatient.nl wordt druk bezocht. De website biedt consumenten een platform om ervaringen met de medische wereld de delen.

Jannes Koetsier
Jannes Koetsier (1948) behaalde in 1976 zijn huisartsregistratie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Van 1976 tot 1984 werkte Koetsier als huisarts en bedrijfsarts. Daarnaast was hij als coach betrokken bij de huisartsenopleiding van de Universiteit van Amsterdam. Een groot deel van zijn carrière (1984­2001)) voerde Koetsier verschillende functies uit in de sociale zekerheidssector, onder andere bij het Gak. Hij was onder meer verzekeringsarts, medisch directeur van Gak Rotterdam, onderdirecteur medische zaken Gak Nederland en commissaris van de Arbo Groep Gak. Van 2002 tot 2005 werkte Koetsier als bedrijfarts en teammanager bij de Arbo-Unie in Utrecht en als regiodirecteur van Arbo-Unie Drenthe. Sinds mei 2006 is Koetsier werkzaam als freelance arts en adviseur. In 2007 schreef hij het boek 'De gezonde patiënt'.