Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht (31 dec 2007) Le Corbusier en Architectuurjaar betekenen topjaar voor NAi -

148.000 bezoekers wisten in 2007 de weg naar het Nederlands Architectuurinstituut te vinden, een record sinds het NAi zich in 1993 aan het Museumpark in Rotterdam vestigde. Dit is te danken aan de succesvolle overzichtstentoonstelling over Le Corbusier. Bovendien leidde Rotterdam 2007 - City of Architecture en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam tot veel extra bezoekers.

Ook de naast het NAi gelegen museumwoning Huis Sonneveld ontving dit jaar een recordaantal bezoekers: met 32.000 bezoekers steeg het bezoekersaantal met een derde ten opzichte van 2006. Het lezingen- en debattenprogramma werd dit jaar door 3300 mensen bezocht, met als hoogtepunten onder meer de lezing door voormalig medewerker van Le Corbusier José Oubrerie, de film Metropolis met live muziek van de Nederlands Britse band MOSS en de presentatie van het boek Al Manakh door OMA/ Rem Koolhaas. De website, die in 2007 werd vernieuwd, trok het afgelopen jaar 420.000 'unieke' bezoekers.

Reizende tentoonstellingen: 80.000 bezoekers
Het NAi verzorgde op de 7e Architectuur Biënnale in Sao Paulo (Brazilië) wederom de Nederlandse inzending met de tentoonstelling 'Tangible Traces'. Het publiek was verrast door het Nederlandse ontwerp waarin vanuit materiaal en maakproces wordt ontworpen. De tentoonstelling laat zien dat dit uitgangspunt ook in mode, kunst en design wordt gebruikt. Ook op de Triënnale in Lissabon (Portugal) vertegenwoordigde het NAi Nederland met de tentoonstelling 'Horror Vacuï' over stedelijke uitbreiding door vergroting van de dichtheid. In totaal bezochten ruim 80.000 bezoekers de tentoonstellingen van het NAi in het buitenland.

Happening in 2008
Het NAi wil een actieve rol spelen binnen de ontwikkeling van de architectuur als vakmatige discipline, als cultuurdrager en als economische activiteit. Directeur Ole Bouman: "Het NAi moet een huis van de architectuur worden, waar iedereen die een rol speelt in de inrichting van Nederland, - architecten, opdrachtgevers, bouwondernemers, constructeurs, projectontwikkelaars, beleidsambtenaren, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, en het betrokken publiek - zich graag laat zien. Waar je met je collega's, vrienden of familie naartoe gaat, of waar je je concurrenten treft in het café, in de winkel of op het terras. Een NAi waar het niet alleen interessant is vanwege bijzondere tentoonstellingen, lezingen en activiteiten, maar waar het ook fijn is om te zijn."
De aftrap hiervoor wordt gegeven op zaterdag 1 maart, tijdens de Rotterdamse Museumnacht, met 'Happening', een serie evenementen over het leven in de stad. De evenementen, variërend van concerten, theatervoorstellingen en interactieve videoprojecties tot een restaurant, vinden plaats in en om een architectuurinstallatie, die door architect Wiel Arets speciaal voor het NAi is ontworpen. Rond de Olympische Zomerspelen presenteert het NAi de tentoonstelling 'Olympische Odyssee' over hoe Nederland eruit ziet als het in 2028 de Olympische Spelen zou organiseren.