Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


31 dec 2007

Meer politie-inzet bij jaarwisseling

De meeste politiekorpsen in het land hebben extra personeel ingeroosterd om rond de jaarwisseling de orde te handhaven. De politie Zuid-Holland-Zuid zet in de drie dagen rond oud en nieuw zelfs twee keer zoveel mensen in als vorig jaar.

Ook in de andere regio's zet de politie extra personeel in. Agenten letten in Rotterdam scherp op vernielzucht, en zullen de kosten daarvan direct verhalen op de daders. De politie Haaglanden zal het samenscholingsverbod in de wijken Ypenburg en Rustenburg-Oostbroek scherp controleren. In Groningen houdt de politie tijdens de jaarwisseling verschillende hangplekken in de gaten.

Brandstichting, vernieling en openlijk geweld vormen een structureel probleem rond de jaarwisseling. Uit een onderzoek van de Politieacademie blijkt dat het aantal meldingen van vernieling in drie jaar tijd met 37 procent is gestegen tot meer dan 6950. Politiekorpsen, wetenschappers en studenten van de Politieacademie gaan naar aanleiding hiervan het verloop van de jaarwisseling in Nederland in kaart brengen.