Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (31-12)

OOSTERHOUT NB, 31 december 2007

Inbrekers op heterdaad betrapt

WERKENDAM: Vier inbrekers werden op heterdaad betrapt toen zij probeerden in te breken in de Aldi-vestiging aan de Floreffestraat in Werkendam. Drie zagen er kans om te ontkomen. Een 19-jarige man uit Utrecht werd ingerekend. De daders lieten bij de plaats van het delict twee vluchtautos achter.

Het misdrijf werd gepleegd in de nacht van zondag 30 december op maandag 31 december. Een buurtbewoner zag rond 00.20 uur dat vier mannen het dak opgingen van het pand. Hij waarschuwde meteen de politie en gaf de signalementen door. Bij aankomst van de politie gingen de daders er meteen vandoor. Eén van hen kon achterhaald worden en is gearresteerd. Het gaat om een 19-jarige man uit Utrecht. Ook twee vluchtautos (eveneens afkomstig uit Utrecht) bleven op de plaats van het delict achter. In de autos lag het nodige
inbrekersgereedschap. De beide voertuigen zijn door de politie in beslag genomen. Bij nader onderzoek bleek dat het viertal een gat in het dak van de supermarkt had gemaakt.

De aangehouden verdachte is in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld. Hij is een bekende van politie en justitie. Verder heeft de technische recherche een sporenonderzoek ingesteld. Uiteraard wordt onderzocht of het aangetroffen gereedschap terug te brengen is op eerdere inbraken in de regio.

Arrestatie naar aanleiding van brandjes in Veen

VEEN: Op basis van camerabeelden verbaliseerde de politie zaterdag 29 december een 16-jarige inwoner van Veen. Op de beelden was te zien hoe hij omstreeks 01.30 uur vuurwerk aan het afsteken was op de kruising Witboomstraat / Mussentiend.

Zondagochtend 30 december werd dezelfde knul gearresteerd. Dat gebeurde naar aanleiding van recente brandjes op dezelfde kruising in Veen. De arrestatie vond plaats na herkenning (wederom) van videobeelden. Bij de aanhouding werd ook in zijn ouderlijke woning ook vuurwerk aangetroffen, waaronder illegaal vuurwerk. De partij vuurwerk is in beslag genomen.
De 16-jarige verdachte wordt verdacht van brandstichting, openlijke geweldpleging en/of vernieling. De politie verwacht op korte termijn meer personen op te pakken. De jongen is in het belang van belang van het onderzoek in verzekering gesteld. Vanwege zijn minderjarige leeftijd is de Raad voor de Kinderbescherming over zijn aanhouding geïnformeerd.

Vuurwerk té vroeg afgestoken: verwijzingen naar Bureau Halt

WAALWIJK: Naar aanleiding van klachten over vuurwerk overlast pakten agenten vier minderjarigen op. Dat gebeurde zondagmiddag 30 december. Het viertal (16,12, 11 en 10 jaar) werden op heterdaad betrapt in de omgeving van de Rossinistraat bij het afsteken van vuurwerk. Ze moesten hun knallers inleveren en in overleg met hun ouders kregen ze een verwijzing naar Bureau Halt.

RIJEN: In Rijen kregen twee jongens een verwijzing naar Bureau Halt. Het duo (13 en14 jaar) stak zondagmiddag vuurwerk af in de Van Herfstdraad.

OOSTERHOUT: Maandagochtend 31 december stak een 14-jarige jongen uit Oosterhout strijkers af op het Nonnenveld. Dat leverde hem een Halt-verwijzing op. Zijn vuurwerk is in beslag genomen. Een andere minderjarige (15 jaar) bleek bij een controle op de Admiraalsdam 42 strijkers bij zich te hebben. Hij gaat ook naar Halt en moest zijn vuurwerk inleveren aan de wijkagent.

DONGEN: Hetzelfde lot onderging een 16-jarige jongen uit Dongen. Hij had op de Van Riebeeckstraat circa 50 strijkers bij zich.

Strijkers zijn in Nederland verboden vanwege de grote knalkracht en omdat het onduidelijk is wanneer een strijker klapt. Aan zon strijker zit namelijk geen lont. Dit verboden vuurwerk wordt aangestreken, net als een lucifer en het is maar afwachten op welk moment de klap komt. Gevaarlijk vuurwerk dus!

DNA-klant valt door de mand bij politiecontrole

WAALWIJK: In het kader van het Donker Dagen Offensief hield de politie zondagavond 30 december een controle op de Klaproosstraat in Waalwijk. Hierbij werden diverse automobilisten gecontroleerd. Eén van hen, een 22-jarige Waalwijker, werd nog gezocht door het Openbaar Ministerie. De man moest, vanwege een eerder veroordeling, nog verplicht DNA-materiaal afstaan. Het DNA-profiel wordt dan opgenomen in de landelijke databank van het Nederlands Forensisch Instituut. De man werd ingesloten. Hij is nadat er DNA bij hem was afgenomen weer in vrijheid gesteld.

De politie Midden en West Brabant ziet haast traditioneel de cijfers van een aantal delicten fors stijgen in de periode oktober t/m maart. Dan gaat het om inbraken in woningen, bedrijven en autos en straatroven/overvallen. Die stijging is de politie een doorn in het oog en daarom is het Donkere Dagen Offensief opgezet. Met zowel preventieve projecten als repressieve maatregelen probeert de politie de cijfers van genoemde delicten omlaag te brengen.

Auteur: Jeroen Steenmeijer