Beeld en Geluid


28 december 2007

Polygoon en Oud en Nieuw

Het einde van het jaar komt in zicht. Polygoon toont nieuwjaarswensen uit 1934 en 1945 en de eerste nieuwjaarsreceptie van koningin Juliana uit 1949.

Feestdagen: Oud & Nieuw

Een terugblik op het mobilisatiejaar 1939, een nieuwjaarsreceptie van de koningin in 1949 en een Nieuwjaarswens voorgedragen door Louis Davids in 1935.

Donkere wolken trokken boven Europa samen. En waar niemand aan wilde denken gebeurde. De teerling werd geworpen', vat het Polygoon in een nieuwjaarswens voor 1940 de oorlogsdreiging van het aflopende jaar 1939 samen. Er moest actie worden ondernomen, want de Nederlandse neutraliteit was in het geding.

Koning Wilhelmina sprak het Nederlandse volk toe: 'Ter handhaving van de volstrekte onzijdigheid, waartoe ons land geroepen is, heb ik mij genoopt gezien bevel te geven tot de mobilisatie van zee en landmacht' Het Polygoonjournaal concludeert: 'Mobilisatie, de schrik van elk vredelievend volk, bracht in ons land een grote ommekeer'. Het eindigt desondanks hoopvol met een meisje die in een gedicht de wens uitspreekt dat haar gemobiliseerde vader terug zal keren en dat 1940 'een echt gelukkig nieuwjaar zal worden'.

Andere Polygoonjournaals zijn luchtiger van toon, zoals bijvoorbeeld een nieuwjaarsreceptie voor het corps diplomatique in het Paleis op de Dam van Hare Majesteit de koningin Juliana op 3 januari 1949. 'Honderden mensen trotseren de koude regen om het arriveren van de hoge gasten gade te slaan', meldt het Polygoonjournaal.

En de bekende artiest Louis Davids opent zijn terugblik op het jaar 1935 als volgt:

'We klinken met elkander,
En roddelen van een ander,
We zuchten weer en denken,
wat zal dit jaar ons schenken?
En laten nog eens even,
Het oude jaar herleven'

Via de links hiernaast kunt u onderstaande fragmenten on-line bekijken. De titels hieronder brengen u naar de uitgebreide catalogusbeschrijving van Beeld en Geluid. Via omroep.nl/geschiedenis komt u bij achtergrondinformatie over dit onderwerp.

Nieuwjaarwens voorgedragen door Louis Davids
De bekende artiest Louis Davids geeft aan de hand van een tekst van Jacques van Tol en met muzikale begeleiding van pianist Han Beuker een terugblik op 1935 en wenst de kijkers een gelukkig 1936.

Nieuwjaarsboodschap van minister Meynen
Nieuwjaarsboodschap voor het jaar 1946 door minister Meynen van het Ministerie van Oorlog, gepresenteerd door AVOS (Alles Voor Onze Strijdkrachten).

De nieuwjaarsreceptie bij koningin Juliana
In Amsterdam houdt koningin Juliana in het paleis op de Dam haar eerste nieuwjaarsontvangst voor het Corps Diplomatique.