Ingezonden persbericht


Persbericht : 31 december 2007

Legionellabestrijding op Energielijst 2008

Wijk bij Duurstede, Gisteren is door Senter Novem bekend gemaakt dat zes nieuwe bedrijfsmiddelen recht hebben gekregen op de Energie Investerings Aftrek 2008. Eén van deze nieuwe technieken is het LegioFreeWater systeem van loodgieter Hans Korstanje uit Wijk bij Duurstede. Het systeem is ook wel bekend als het "lint in de waterleiding" In 2005 kreeg het systeem al de Herman Wijffelsprijs en in 2006 de European Environment Press Award

"Legionellabestrijding voor tapwatersystemen" staat op de energielijst onder nr. 211003. De beoordelingscommissie van Senter Novem / Economische Zaken heeft gekeken naar de mate van energie- en waterbesparing die dit systeem kan opleveren bij thermische desinfectie. Het systeem levert 98 % besparing t.o.v. de conventionele gasgestookte techniek. De lage investering levert veel energie- en waterbesparing op. Dat is eis om op de lijst te komen.
De beoordelingscommissie heeft tevens gekeken naar de toepasbaarheid en de mate waarin het systeem door het Ministerie van VROM en KIWA is goedgekeurd. Bedrijven die gebruik willen maken van de EnergieInvesteringsAftrek kunnen na installatie van het LegioFreeWater systeem een verzoek tot aftrek indienen. Na aanschaf van dit bedrijfsmiddel wat staat vermeld op de energielijst kan men op de totale investering (inclusief arbeid/montage) 44% EIA belastingvoordeel ontvangen, in het jaar dat het bedrijfsmiddel is aangeschaft.

Octrooi:
In 2004 vroeg uitvinder Hans Korstanje octrooi aan voor het LegioFreeWater systeem, een innovatieve manier om waterleidingssystemen thermisch te desinfecteren. Het principe is simpel: Trek een rvs of teflon warmtelint door een waterleiding, zet er 42 volt op en verhit gedurende twintig minuten het water in de leiding tot minimaal 60 graden Celsius, spoel daarna de leidingen door met koud water en het waterleidingsysteem is gegarandeerd legionellavrij. Het systeem is aangesloten op een plc die zorgt dat het hele proces inclusief logboek geautomatiseerd verloopt. Een centrale server zorgt voor monitoring van alle in Nederland geplaatste installaties waardoor kwaliteitsborging is verzekerd. Een aantal grote opdrachten heeft het bedrijf binnen, waaronder een opdracht van de Rijksgebouwendienst.

Voor Hans Korstanje en Philip Korff de Gidts van LegioFreewater is de plaatsing in de brochure van de belastingdienst een mijlpaal. Het is hard werken om met een volledig nieuwe techniek op de markt te komen. De Kiwa conformiteit en deze bevestiging van de fiscus maken dat het systeem klaar is voor legionellabestrijding in de markt !