De robotpsycholoog: internationale primeur van Nederlandse bodem


Mindmentor lost emotionele problemen op

NIJMEGEN, 20071231 -- Naar een psycholoog gaan met je problemen is een hele stap. Die drempel wordt een stuk lager met de lancering van de eerste robotpsycholoog. Die is nu te raadplegen op www.mindmentor.com. Klinisch psychologen Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg schrijven geschiedenis met deze wereldwijde primeur.

Collega's dachten dat het onmogelijk was, maar nu functioneert het toch echt: een computerprogramma dat mensen helpt om hun problemen op te lossen en hun doelen te bereiken. Hollander en Wijnberg deden in 2006 metingen aan een prototype, met 1600 proefpersonen. Hieruit bleek dat hun `robocoach' in staat was de problemen voor 47 procent op te lossen in slechts een enkele sessie. Een score waar menig psycholoog van vlees en bloed het voor zou doen. Iedereen in de hele wereld kan nu een persoonlijk probleem voorleggen aan MindMentor, die zijn cliënt in een aantal stappen - gebaseerd op NLP en nog een vier andere psychologische modellen - naar de oplossing begeleidt.

Uniek aan het programma is, dat er geen live psycholoog achter zit, maar dat MindMentor door slimme vragen een beroep doet op de onbewuste psychologische hulpbronnen van de cliënt zelf. Met behulp van zijn collega's RoboRorschach (die psychologische tests doet) en ProvoBot (die de cliënt uitdaagt), kan MindMentor in een sessie van 40 minuten psychische blokkades opheffen. MindMentor spreekt Engels, om voor de hele wereld aanspreekbaar te zijn.





mindmentor