Gemeente Buren


Uitnodiging nieuwjaarsreceptie en uitreiking vrijwilligersprijs 2007

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders nodigen alle inwoners van de gemeente Buren graag uit voor de nieuwjaarsreceptie op donderdag 3 januari 2008 van 19.30 tot 21.30 uur in het gemeentehuis. Het is een goede gelegenheid om samen de beste wensen met elkaar uit te wisselen. Burgemeester K.C Tammes houdt aan het begin zijn nieuwjaarstoespraak en zal tevens de jaarlijkse vrijwillgersprijs van Buren uitreiken.

Deze prijs bestaat uit een speciaal vervaardigd kunstwerk en een geldbedrag van EUR 500,-- voor de plaatselijke vereniging, maatschappelijke instelling of organisatie, waarvoor de vrijwilliger zich inzet. Ook ontvangt hij of zij een oorkonde.

De gemeente Buren telt een groot aantal verenigingen. Een rijk geschakeerd verenigingsleven draagt in hoge mate bij aan de leefbaarheid van de kernen. Het gemeentebestuur is zich daarvan zeer bewust. Bij al die verenigingen zijn honderden vrijwilligers actief.

De gemeente Buren probeert een actief vrijwilligersbeleid na te streven. Daarin past de uitreiking van een jaarlijkse vrijwilligersprijs.

Een commissie met vertegenwoordigers uit de Burense samenleving bepaalt wie de

Burense vrijwilliger wordt. Deze commissie staat onder voorzitterschap van burgemeester

K.C. Tammes en bestaat daarnaast uit de volgende leden:


- mevrouw drs. S.C.W. van Berkel-Derks;


- de heer mr. J.F.U. de Haas van Dorsser;


- de heer drs. H.J. Schrama.

Burgemeester en wethouders hebben plaatselijke verenigingen, maatschappelijke instellingen en organisaties opgeroepen kandidaten te nomineren voor de titel van Burense vrijwilliger van het jaar 2007. Het moest gaan om inwoners die zich onbetaald, gedurende lange tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor een plaatselijke vereniging, maatschappelijke instelling of organisatie.

De jury heeft bij de nominaties met name gelet op de volgende aspecten:


- de doelgroep waar de vrijwilliger werkzaamheden verricht;


- worden de werkzaamheden op bestuurlijk niveau verricht of is er met name sprake van uitvoerende werkzaamheden;


- is er sprake van onbetaalde vrijwilligerswerkzaamheden;


- strekken de vrijwilligerswerkzaamheden zich uit over een lange periode;


- de gemiddelde uren van tijdsbesteding;


- maatschappelijke uitstraling;


- voorbeeldfunctie.

Het kunstwerk is een speciaal vervaardigd beeldje wat een balans op basis van wederzijds vertrouwen symboliseert. Het beeldje geeft op figuratieve wijze de innerlijke kracht van het vrijwilligerswerk weer.