HISWA


P E R S B E R I C H T

Driebergen, 28 november 2007

Monnickendam beter bereikbaar per boot

Rijkswaterstaat gaat verder met de baggerwerkzaamheden in de toegangsgeul voor pleziervaartuigen bij Monnickendam. Uit metingen van watersportbedrijven blijkt dat de toegangsgeul veel te ondiep is. HISWA Vereniging luidde al eerder de noodklok samen met de vier grootste jachthavens en wees Rijkswaterstaat op hun wettelijke plicht zoals vastgelegd in een convenant uit 1932. En met succes: Rijkswaterstaat zegt toe haar plicht na te komen.

In het voorjaar van 2007 blijkt uit metingen dat de vaargeul naar Monnickendam onvoldoende op diepte is. Een gedeelte van het baggerwerk werd al eerder in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd maar een gedeelte moest nog worden gedaan. Gerdina Krijger, regiomanager Midden, van HISWA Vereniging: "Samen met bedrijven hebben we Rijkswaterstaat gewezen op hun verplichtingen de vaargeul op diepte te houden. Dit is immers opgetekend in een convenant in 1932, het oprichtingsjaar van HISWA Vereniging en het jaar van voltooiing van de Afsluitdijk. Rijkswaterstaat heeft schriftelijk toegezegd haar verplichtingen uit het convenant na te komen en bij de planning van haar werkzaamheden rekening te houden met het vaarseizoen. Onze ondernemers zijn blij met deze toezegging en rekenen erop dat de vaargeul voor 1 april 2008 geheel op diepte is".

Monnickendam mag zich met recht één van de grootste watersportgemeentes van Nederland noemen met in totaal dertig watersportbedrijven. Veel van deze bedrijven zijn afhankelijk van een goede toegankelijkheid via het water, waaronder de vier jachthavens met in totaal tweeduizend ligplaatsen maar ook de jachtwerven, jachtmakelaars en importeurs.

Noot aan de redactie,