Waterschap Groot Salland

Historische waterverhalen uit de regio

Laatste wijziging: 3 januari 2008

Bijna zevenhonderd jaar geleden, op Pinksterdrie (4 juni) 1308, kreeg Overijssel zijn eerste `grondwet' voor het waterschapswezen: het Dijkrecht van Salland. Het werd afgekondigd door bisschop en landsheer Guy van Avesnes. Het Waterschap Groot Salland besteedt aan deze gebeurtenis onder andere aandacht door het publiceren van historische waterverhalen uit het waterschapsgebied op de website.

Hierin wordt de geschiedenis van zeven eeuwen water(schaps)werk in Overijssel gepresenteerd. Er wordt met name uit de historische archieven van het Waterschap Groot Salland, maar ook uit andere bronnen, geput. Met elkaar belichten deze archieven, die berusten in het Historisch Centrum Overijssel, zeer uiteenlopende aspecten van het waterschapswerk door de eeuwen heen.

WaterWerk op het Web
In de verhalen van WaterWerk op het Web kan het bijvoorbeeld gaan om een gedeelte van het genoemde dijkrecht uit 1308, het waterschapsleven in de Koekoek, de polders rond Kampen in oktober 1860, de oorlogszuchtige bisschop Bommen Berend en de schans aan `het karrespoor' dat leidt van Rouveen naar Staphorst, de hereniging van het bestuur na de Tweede Wereldoorlog, een roerige vergadering van ingelanden, een `waterwandeling' van een Zwolse baron van Zwolle naar Frederiksoord of een zitting voor het Kantongerecht in verband met nalatige Staphorster burgers. De verhalen worden verteld in hedendaags Nederlands en daartoe, waar nodig, `hertaald', zodat bijvoorbeeld ook een middeleeuwse tekst direct toegankelijk is voor de lezers van tegenwoordig.

Inwoners van het beheersgebied van het Waterschap Groot Salland - maar ook andere belangstellenden - kunnen tevens zelf suggesties aandragen voor verhalen. Hiervoor kan tijdens kantooruren contact worden opgenomen met historicus Wim Coster, verbonden aan het Historisch Centrum Overijssel en auteur van verschillende boeken over de waterschapsgeschiedenis van Overijssel (038 - 4266300, e-mail: w.coster@historischcentrumoverijssel.nl

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl