Nederland roept op tot doorbreking impasse Kenia

Nederland heeft vandaag de EU verzocht om een dringende oproep te doen aan de Keniaanse leiders om het geweld te stoppen en er alles aan te doen de impasse rond de uitslagen van de presidentsverkiezingen te doorbreken. 'De situatie in Kenia blijft ons grote zorgen baren. De situatie is uiterst fragiel. Het is nu van belang om de internationale druk op de politieke leiders in Kenia op te voeren om zo snel mogelijk tot een vreedzame oplossing te komen', aldus minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking, die vandaag contact heeft opgenomen met het Sloveense Voorzitterschap.

Op hoog ambtelijk niveau heeft Nederland bij het Sloveense Voorzitterschap onder andere aangedrongen op concrete stappen op de kortst mogelijke termijn. Minister Koenders gaf aan dat 'de EU in goed overleg met andere grote spelers zoals de Afrikaanse Unie, de Verenigde Staten en Canada de Keniaanse politiek leiders moet aanspreken op hun verantwoordelijkheden.' Daarbij hoort wat Nederland betreft de instelling van een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rondom de consolidatie van de uitslagen van de presidentsverkiezing. Een dergelijk voorstel is vandaag ook gedaan door de hoogste openbaar aanklager van Kenia. De bestaande procedures om de stembusuitslag aan te vechten zijn te omslachtig en zullen niet tot een snelle oplossing leiden.

Nederland heeft deelgenomen aan de EU-waarnemingsmissie in Kenia met 3 lange termijn en 4 korte termijn waarnemers en deelt samen met andere lidstaten de zorgen en aanbevelingen in het rapport van de waarnemingscommissie van 1 januari.

Minister Koenders maakt zich tevens zorgen over de situatie van vluchtelingen binnen Kenia en in de buurlanden. Nederland is bereid waar nodig de getroffenen te helpen.

Noot aan redacties (