Ministerie van Defensie

03-01-2008 15:55

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

In de laatste weken van het jaar 2007 gingen de operaties en patrouilles gewoon door. In Deh Rawod concentreerden de Nederlandse militairen zich, samen met het Afghaanse leger, op de herbouw van een brug ten noordwesten van Cemetery Hill noord.

Tijdens deze actie werd op 27 december een 24-jarige Afghaanse luitenant door een vijandelijke scherpschutter in het hoofd getroffen. De luitenant is later aan zijn verwondingen overleden. Er is zowel in Deh Rawod als op Tarin Kowt stil gestaan bij zijn overlijden. In een Ramp Ceremony op Kamp Holland werd de ANA-officier de laatste eer bewezen. Ondanks de dreiging van Taliban zijn genietroepen er in geslaagd de brug te herbouwen zodat inwoners en Nederlandse militairen zich nu makkelijker kunnen verplaatsen gedurende de wintermaanden.

Ook was er tijd voor enige feestelijkheden, zowel voor de christelijke feestdagen, als ook voor het offerfeest (Eid al Adha). Op deze voor Afghanen bijzondere dag, deelden de Afghan National Army (ANA) en Afghan Security Guard (ASG), namens de Nederlanders en burgemeester Abdul Kaliq, kleding en dekens uit aan de bevolking in Deh Rawod. Een kleine militaire delegatie genoot van een maaltijd bereid door Afghaanse tolken. De kerstdagen werden door de militairen in Afghanistan gevierd met een kerstdiner en het bijwonen van kerstdiensten.

In de grote Apache-detachementstent houdt Van Middelkoop zijn nieuwjaarsspeech voor de TFU-III militairen op Kamp Holland - Foto: Arief Rorimpandey, AVDD

Minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, bracht met oud en nieuw een bezoek aan de militairen in Afghanistan. Op het vliegveld van Kandahar reikte Van Middelkoop de NAVO-medaille uit aan Nederlandse militairen. Het betrof 160 militairen van de Air Task Force, de Nederlandse luchtmachteenheid die vanaf het vliegveld luchtsteun levert aan ISAF-troepen, en 80 militairen van het Join Support Detachement, de eenheid die logistieke ondersteuning biedt aan alle Nederlandse troepen in Afghanistan. Na aankomst op Kamp Holland vloog de minister per Chinook door naar Deh Rawod om daar met de militairen van Camp Hadrian te spreken. Hij kreeg een rondleiding over het kamp.

Terug in Tarin Kowt bezocht hij, samen met de commandant van de Task Force Uruzgan (TFU) en de commandant van het Operational Mentor and Liaison Team, het kamp van de Afghaanse 4de brigade. Daar sprak hij met brigadegeneraal Mohammed Sabir over de huidige situatie in Uruzgan en de manier waarop Nederland kan ondersteunen in verbetering van de veiligheid. Generaal Sabir was erg tevreden over de samenwerking tot nu toe en prees de Nederlandse militairen als betrouwbare en professionele partners. De minister werd tijdens het bezoek vergezeld door de Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Van Uhm, directeur Operatiën generaal-majoor Oostendorp, plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Oliemans en commandant Contingentscommando brigadegeneraal In ât Veld. Na een korte toespraak voor de militairen van de TFU luidde de minister samen met hen het nieuwe jaar in. Op Kandahar werd het nieuwe jaar gevierd met muziek.

In de laatste weken van december zijn Nederlandse militairen en ANA meerder malen beschoten in de omgeving van de voorpost Volendam. Naast klein kalibervuur zijn mortieren afgevuurd. Er is teruggevuurd en de Pantzerhouwitser werd ingezet. De F-16âs van de Air Task Force zijn 28 december voor Amerikaanse grondtroepen ingezet ten zuiden van Musa Qala. De Apaches ondersteunden 24 december Engelse grondtroepen ten noorden van Musa Qala.

Gerelateerde links:
Nederlandse militairen duiken 2008 in
Minister reikt NAVO-medailles uit in Afghanistan