Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DORDRECHT, 3 januari 2008

De Hoop start kliniek voor jeugdige verslaafden

DORDRECHT - De Hoop, de instelling voor evangelische hulpverlening en verslavingszorg in Dordrecht, start zo snel mogelijk met een kliniek voor jeugdige verslaafden. De toestemming van het ministerie van VWS voor deze kliniek met 24 plaatsen kwam eind december binnen. Dat maakte Teun Stortenbeker, voorzitter van de Raad van Bestuur van De Hoop, bekend in zijn nieuwjaarstoespraak op 1 januari.

Er is in Nederland een groot tekort aan behandelplaatsen voor jeugdige verslaafden. De Hoop wil met de oprichting van de nieuwe kliniek bijdragen aan de oplossing van dit knelpunt. De stichting vindt het nodig dat er voor verslaafde jongeren een voorziening komt, omdat verslaving de achterstand van jongeren vergroot en hun toekomstkansen verkleint. Het is volgens De Hoop van groot belang om in een zo vroeg mogelijk stadium in te grijpen, zodat de verslavingsduur zo kort mogelijk is.

Het tekort aan behandelplaatsen voor jeugdige verslaafden werd in 2006 aangekaart door GGZ Nederland. Momenteel zijn er in Nederland slechts drie verslavingszorginstellingen met een zeer beperkt specialistisch aanbod voor jongeren. Het aantal benodigde extra klinische plaatsen voor jeugdige verslaafden wordt door GGZ Nederland geschat op 240.