Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht

Rijksuniversiteit Groningen / nummer 1 / 3 januari 2008

Tweede Kamer moet snel wetsontwerp aanvaarden dat schoonkind van erfenis uitsluit

Veertien juridische hoogleraren roepen de Tweede Kamer op om snel een wetsontwerp te behandelen en te aanvaarden, dat regelt dat erfenissen en schenkingen niet langer meer aan beide partners in een huwelijk toekomen. De hoogleraren schrijven dit in een open brief die vandaag (3 januari 2008) door NRC-Handelsblad wordt gepubliceerd.

De huidige regeling houdt in dat erfenissen en schenkingen bij een huwelijk in gemeenschap van goederen aan de beide echtgenoten toekomen. In geval van een scheiding moeten ze dan ook worden verdeeld. Uit de praktijk en uit onderzoek blijkt dat dit onwenselijk is. Het corrigeren van de regeling is voor veel ouders een belangrijk motief voor het opstellen van een testament met een clausule die de schoonzoon of -dochter van de erfenis uitsluit. Ook het opstellen van huwelijkse voorwaarden kan een oplossing zijn. Maar in beide gevallen moet, zo schrijven de hoogleraren, de burger handelen en kosten maken.

Rechtvaardig systeem

De hoogleraren stellen dat er noch vanuit het perspectief van de schenker of erflater, noch vanuit het perspectief van de ontvangende echtgenoot doorslaggevende inhoudelijke argumenten zijn te bedenken voor het standpunt dat schenkingen en erfenissen van rechtswege gemeenschappelijk moeten te zijn. 'Algemeen wordt aanvaard dat het meest rechtvaardige systeem van huwelijksgoederen inhoudt dat alleen de revenuen van de arbeidsinspanningen van echtgenoten, verricht tijdens het huwelijk, gemeenschappelijk zijn. Daarin komt de lotsverbondenheid tussen echtgenoten tot uitdrukking.'

In het voorstel is ook is een systeem van vergoedingsvorderingen opgenomen dat aansluit bij de wettelijke regeling van verrekenbedingen. Vermogensverschuivingen tussen echtgenoten worden door dit nieuwe systeem veel rechtvaardiger afgewikkeld dan nu het geval is.

Huwelijk wordt aantrekkelijker

In de Tweede Kamer wacht het wetsvoorstel al twee jaar op behandeling. De hoogleraren roepen op het wetsvoorstel nu te behandelen en te aanvaarden, omdat de rechtspraktijk daarmee is gediend. Uit de praktijk blijkt dat het percentage huwelijkse voorwaarden dat wordt gemaakt sinds de jaren '60 is verviervoudigd. De hoogleraren verwachten dat het wetsvoorstel de aantrekkelijkheid van het huwelijk zal vergroten. Op het ogenblik is het aantal gesloten huwelijken zowel relatief als absoluut op een historisch dieptepunt aanbeland. Ook in het buitenland is de voorgestelde regeling van beperkte gemeenschap van goederen al lang normaal.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof. mr. L.C.A. Verstappen, Rijksuniversiteit Groningen, tel. 050-363 5762, e-mail: l.c.a.verstappen@rug.nl (werk) of tel. 050-535 0569, 06-53935326 (privé)

Voor de complete tekst van de open brief zie: www.rug.nl