Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden, dd. 3 januari 2008

Persbericht: Fries Museum ontbindt overeenkomst Nieuw Zaailand.

De Stichting Fries Museum heeft, vanwege vertragingen in het project Nieuw Zaailand, op 27 december 2007 kenbaar gemaakt zich genoodzaakt te zien de samenwerkingsovereenkomst Nieuw Zaailand per direct te ontbinden.

Het Fries Museum is voor een belangrijk deel van haar bouwbudget afhankelijk van de zogenaamde KOMPAS-subsidie. Aan deze KOMPAS-subsidie is een deadline gesteld. Deze houdt in dat het Fries Museum (casco) moet zijn opgeleverd in oktober 2010.

Inmiddels is geconstateerd dat de uitwerking en afstemming tussen de verschillende projectonderdelen binnen het project Nieuw Zaailand en tussentijdse aanpassingen zoals het verdiept aanleggen van de parkeergarage meer tijd vragen dan was voorzien. Hierdoor kan de deadline van de KOMPAS-subsidie niet meer worden gehaald.

Het Fries museum heeft de uitkerende instantie SNN (Samenwerkingsverband Noord Nederland) begin december gevraagd om uitstel van de subsidiedeadline te verlenen. SNN heeft laten weten het gevraagde uitstel op dit moment niet te kunnen verlenen. Vanwege deze financiële onzekerheid zag het Fries Museum zich zeer tegen haar zin genoodzaakt om de samenwerkingsovereenkomst te ontbinden. De overeenkomst bood hiertoe tot 1 januari 2008 de mogelijkheid.

Stichting Fries Museum heeft bij de ontbinding nadrukkelijk aangegeven alsnog graag met het project Nieuw Zaailand, inclusief de bouw van een nieuw Fries Museum, door te willen gaan. Ook de overige contractpartijen IPMMC Vastgoed BV, Achmea Vastgoed BV en gemeente Leeuwarden hebben deze ambitie uitgesproken. De mogelijkheden hiertoe worden zo spoedig mogelijk onderzocht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, telefoon 058-2334002.