Gemeente Waterland


Er wordt wat afgedicht in Nederland. En niet alleen met Sinterklaas. Het betekenisvol rangschikken van woorden is een schitterende mogelijkheid om de kern te raken! De gemeente Waterland, de Bibliotheek en de stichting Areopagus hebben de handen ineen geslagen om de gemeentedichter Waterland 2008 te kiezen. Wat is de functie van deze poëet? Er gebeurt veel in een jaar dat kan inspireren: de gewone gebeurtenissen als het in gebruik nemen van een nieuw gebouw, de intocht van Sinterklaas enz. Maar ook eenmalige zaken: een jubileum of een tragisch ongeluk. En de politiek van Waterland biedt altijd stof tot dichten. De gemeentedichter is hofnar en criticus, filosoof en pluimstrijker in één. Een eervolle functie dus waartegenover dan ook een eregeld van 100 euro staat.
Als tegenprestatie maakt de gemeentedichter minstens vier maal per jaar een gedicht dat gepubliceerd wordt op de publicaties van de gemeente Waterland en Areopagus en op de websites van Gemeente, Areopagus en de bibliotheek. Daar wordt het gedicht in groot formaat opgehangen. Een eervolle positie die vele inwoners van Waterland zullen begeren.

Hoe word je gemeentedichter?
Je woont als gemeentedichter in Waterland. Dat is een voorwaarde. Stuur maximaal twee gedichten (één mag ook) met een maximum lengte van een sonnet (14 regels, minder mag ook) voor zaterdag 26 januari per mail (adrijver@waterlandbibliotheek.nl) naar de bibliotheek of in een gesloten envelop naar de Bibliotheek, t Spil 19, 1141 SE Monnickendam t.a.v. Atsie Drijver. De gedichten moeten gaan over het thema van de Gedichtendag 2008 op 31 januari DE GEWONE DINGEN. De organisatoren voegen er aan toe IN WATERLAND. Een zeer ruim thema waarmee gemeentedichters in aanbouw uit de voeten kunnen. In het weekend van 26 en 27 januari bepaalt de jury de tien beste gedichten. De gelukkigen worden uitgenodigd voor de gedichtendag-manifestatie in de Lutherse kerk op 31 januari. De fans in de zaal kiezen hun favoriet en de jury maakt de gemeentedichter 2008 bekend. De jury bestaat uit Hans van den Bergh (poëziecriticus en voorzitter, Areopagus), Alice Brom (wethouder, gemeente) en Atsie Drijver (bibliotheek). Inzendingen met te veel en te lange gedichten worden genadeloos terzijde gelegd. Alle andere bijdragen welkom.

Informatie
Atsie Drijver, bibliotheek Waterland, 0299 650636, 020 - 4031201