Voedingcentrum


Meer ongezonde jaren door overgewicht

3 januari 2007

Mannen ouder dan 55 jaar met een klein beetje overgewicht leven 1,5 jaar langer dan mannen met een ânormaalâ gewicht. Dit bericht van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut kwam de afgelopen dagen veelvuldig in het nieuws. Daar staat tegenover dat overgewicht de kans op diabetes en hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot. âLanger leven met overgewichtâ betekent dus vooral âlanger leven met ziekteâ.

Het artikel in het vakblad 'Demos' van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut baseert zich op recent Amerikaans onderzoek, waarin sinds 1992 elke twee jaar Amerikanen van middelbare en hogere leeftijd worden ondervraagd over gezondheid en pensionering. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de uitkomsten in Nederland heel veel anders zullen zijn.

Minder kwaliteit van leven
Er is wel een verklaring voor dat overgewicht de levensverwachting niet bekort. Overgewicht vergroot vooral de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. In het verleden ging dat vaak gepaard met sterfte. Tegenwoordig kunnen hart- en vaatziekten en risicofactoren zoals een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk, beter behandeld worden. Daardoor is de sterfte minder.
Dit neemt niet weg dat overgewicht de kans op diabetes en hart- en vaatziekten sterk verhoogt. Daardoor hebben mensen met overgewicht kans meer jaren ziek door te brengen. Het blijft dan ook belangrijk om overgewicht te voorkomen. Bij overgewicht adviseert het Voedingscentrum in elk geval niet méér aan te komen of wat af te vallen. Vijf tot vijftien procent gewichtsvermindering verkleint de gezondheidsrisicoâs al aanzienlijk.