Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070807590

Vragen van het lid De Wit (SP) aan de ministers van Justitie, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het gokken op voetbalwedstrijden. (Ingezonden 3 januari 2008)


1
Wat is uw reactie op het artikel 1) over het feit dat de Eredivisie cv gokken op voetbalwedstrijden als belangrijke toekomstige inkomstenbron ziet en in het veilingdocument voor de uitzendrechten voor de komende jaren eist dat gegadigden voor de televisiesamenvattingen van eredivisiewedstrijden twee minuten van hun zendtijd reserveren voor gokken? 1)


2
Deelt u de mening dat een dergelijke uitbreiding van gokmogelijkheden in het licht van een terughoudend gokbeleid ongewenst is? Zo ja, bent u voornemens deze mening aan de Eredivisie cv kenbaar te maken?


3
Bent u voornemens de Wet op de kansspelen op dit punt in de komende jaren aan te passen, zoals de Eredivisie cv verwacht?


4
Deelt u de mening dat de Eredivisie cv probeert een bijl aan de wortels van het Nederlandse restrictieve kansspelbeleid te leggen? Zo neen, waarop baseert u uw mening?


5
Is de voorwaarde in het veilingdocument om zendtijd voor gokken te reserveren op enige wijze een belemmering voor de Nederlandse publieke omroep om aan de veiling deel te kunnen nemen? Zo ja, is de veiling onder deze voorwaarden op enigerlei wijze in strijd met enige op de omroepen betrekking hebbende wetgeving?


6
Kunt u toezeggen dat ook in het geval de rechten worden verworven door een buitenlands mediaconglomeraat, rechtenagentschap of goksyndicaat u het Nederlandse restrictieve kansspelbeleid strikt zult handhaven? Zo neen, waarom niet?


1) Financieel Dagblad 31 december 2007