FNV Bouw


datum: 03-01-2008

BAM krijgt opnieuw van rechters ongelijk

Opnieuw is de juridische haarkloverij van BAM afgestraft. Bij de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland, heeft FNV Bouw gelijk gekregen in een oude strijd over reizen naar en van de bouwplaats. Afgelopen zomer ving BAM bot in hoger beroep over het opsparen van uren. En in het voorjaar moest BAM Civiel in het stof bijten toen het bedrijf probeerde 26 betonwerkers via de kantonrechter te ontslaan. "BAM moet als grootste Nederlandse bouwer eindelijk zijn voorbeeldfunctie eens gaan waarmaken", vindt eerste onderhandelaar John Kerstens van FNV Bouw & Infra.

De Hoge Raad heeft zijn uitspraak over de te volgen route nog net voor de Kerst gedaan, op 21 december 2007. Het conflict draaide om de te volgen route. BAM wilde werknemers destijds laten reizen volgens de 'kortste route'. Daar stelde FNV Bouw steeds tegenover dat 'de meeste gebruikelijke route' uiteraard de 'snelste route' is. Want wie rijdt er nu over een zandpad naar een pontje als 3 kilometer verderop een brug ligt?! In 2002 is de tekst van de cao aangepast: sindsdien staat er onomwonden 'snelste route'. In eerste instantie gaf de kantonrechter BAM gelijk, maar het Gerechtshof ging mee in de redenering van FNV Bouw. Daarmee gaf BAM zich niet gewonnen: het bedrijf wilde uitsluitsel van de hoogste rechter. En nu heeft de Hoge Raad het bedrijf eveneens in het ongelijk gesteld. De Raad vindt dat de uitleg van BAM 'niet aansluit bij de realiteit'.

"BAM is hardnekkig", concludeert John Kerstens, eerste onderhandelaar voor de bouw-cao. "Telkens gaat het bedrijf juridisch tot het gaatje. Maar wij voeren redelijke argumenten aan, anders zou de rechter ons niet in het gelijk stellen." Juist daarom voelt de vakbondsbestuurder meer voor overleg: "In alle redelijkheid zijn er met ons altijd goede afspraken te maken. Dat is effectiever dan een gang naar de rechter."