Gemeente Tytsjerksteradiel


G.J. Polderman

Nieuwjaarstoespraak burgemeester G.J. Polderman

wie: G.J. Polderman, burgemeester van Tytsjerksteradiel

waar: publiekshal gemeentehuis Burgum

wanneer: donderdag 3 januari 2008 16. 45 uur

Positief

Het was een onrustige jaarwisseling, zo meldden ons de kranten van vandaag en gisteren. Halve veldslagen in de grote steden maar ook in kleinere plaatsen. Boze Tweede-kamerleden ("hier gaan we iets aan doen") en verontruste politiechefs ("onacceptabel") zetten de toon. En bij ons? Géén incidenten!

Toeval? Neen, ik ben ervan overtuigd dat onze inzet als gemeente tezamen met politie, brandweer, jeugd- en jongerenwerk, horecaondernemers én verenigingen van Plaatselijk Belang resultaat heeft gehad. In vrijwel alle dorpen was het feest en dan bedoel ik écht feest waar iedereen plezier had. En dát danken wij natuurlijk aan het publiek, aan de jeugd die daaraan bijdroeg. Maar vooral danken wij dat aan de mensen die deze feesten voorbereiden en verantwoordelijkheid nemen om er iets goed van te maken en daarbij juist samenwerken met jongeren die in verleden wel eens ander gedrag hebben getoond. Hulde! Zo doen we dat hier.

Wij willen graag Woudenberg en Brielle vertellen hoe het ook kan.

Ik begin mijn jaarlijkse praatje met dit positieve verhaal om aan te geven dat er véél goed gaat; omdat we er in T-diel in geloven; omdat we ook in 2008 ons beste beentje als gemeente willen voorzetten om ons voor de samenleving in te zetten.

Minder mensen, minder huizen?

Dat moeten we met 35 minder inwoners doen. "T-diel beleeft zijn eerste bevolkingsdaling van deze eeuw" zo lees ik in de krant. Dan schrik je even maar je realiseert je direct dat deze eeuw pas 8 jaar oud is. De dip van verleden jaar werd veroorzaakt door moeizame ruimtelijke ordenings-procedures waardoor er minder huizen gebouwd werden en er méér mensen vertrokken dan er kwamen wonen. Er wordt de komende jaren behoorlijk gebouwd met flinke plannen in Gytsjerk en Hurdegaryp en ook in Burgum wordt in 2008 een mooi aantal huizen opgeleverd. Maar we moeten er óók rekening mee houden dat we ná 2010 de bouw-broekriem moeten aanhalen. De Provincie verwacht een aanzienlijke krimp van de bevolking tegen het einde van het volgende decennium en sorteert daarop al voor door de gemeenten op rantsoen te zetten. Ik geloof zeker dat de bevolkingsaanwas afvlakt in Nederland; vergrijzing en ontgroening zetten dóór.

Minister Vogelaar is echter aanmerkelijk minder pessimistisch; zij spoort gemeenten aan hun stagnerende woningbouwproductie op te voeren en te bouwen in woningtypen waar schreeuwend behoefte aan is, zoals voor starters. Wijkt Fryslan dan zo af van dat landelijke inzicht? Ik moet het nog zien. Delen van Fryslan (NO en NW) zullen inderdaad te maken krijgen met een blijvende krimp. De ijlheid van de economie en de infrastructuur in die gebieden dicteren die trend. Zonder in "wishful thinking" te vervallen denk ik dat onze gemeente bij uitstek in een positie is het relatieve aandeel van de bevolking in mid-Fryslân in het totaal van onze provincie op peil te houden. Wij moeten dus knokken om onze woningbouwproductie op peil te houden na pakweg 2010. De provincie zou in haar toewijzingsbeleid ook rekening moeten houden met de woningbouwprestaties van de diverse gemeenten tot heden. Niet alleen de aantallen zijn bepalend maar óók de verdeling naar woningtype en de aandacht voor duurzaamheid.

Als dát de criteria zijn, scoort deze gemeente goed. Er is hier steeds gevarieerd gebouwd, ook voor de bescheiden beurs. En daar zijn onze inspanningen voor de komende jaren op gericht.

De duurzaamheid krijgt bijvoorbeeld vorm in de uitbreiding van Hurdegaryp waar de hoogste haalbare energienorm door ons als uitgangspunt is gesteld voor de ontwikkelaar die de huizen gaat bouwen.

Een sterke gemeente

Een gemeente die deze pretenties heeft op woningbouwgebied en ook goed scoort op sociale beleidsvelden als de WMO, en de wet werk en bijstand. Zo'n gemeente kan met vertrouwen uitzien naar de discussie over bestuurskracht en gemeentelijke herindeling. Ik zeg daar niet te veel over; het college heeft een voorlopig standpunt; de raad is aan zet volgende week in dit huis.

Geloof in eigen kracht, kwaliteit en nog eens kwaliteit in alles wat je voor de burger doet én een aanvaardbare prijs voor wat je doet (we scoren nog steeds hoog als gemeente met lage lasten!) zijn wat mij betreft de trefwoorden voor de discussie die dit jaar in Fryslân gaat plaatsvinden. Ik roep de Provincie op hierin een sturende rol te vervullen en ontwikkelingen die het belang van Fryslân als geheel en bijvoorbeeld van Leeuwarden als hoofdstad niet dienen, te corrigeren. Sterke gemeenten in een unieke Provincie; dat moet de ambitie zijn van het middenbestuur.

Mensen moeten ruimte krijgen om te werken

Ik zei iets over woningbouw én over duurzaamheid. Dat brengt mij op onze locale economie en onze werkgelegenheid. Hoewel sommigen onze gemeente graag als woongemeente zien, voelt dit college zich sterk verbonden met de 5.500 mensen die hier -in deze gemeente- hun brood verdienen. Wij willen dat getal verder opvoeren maar we konden de groei van de friese werkgelegenheid niet bijbenen. Willen we onze mensen aan het werk houden dan zullen we op termijn ruimte moeten hebben voor bedrijfsvestiging. Duurzaam en marktconform zijn trefwoorden bij de uitgifte. We zullen alert zijn op leegstand en voorkomen dat schaarse grond ondoelmatig wordt benut en geen bijdrage levert aan de werkgelegenheid. Herstructurering van bestaande terreinen moet blijvend aandacht krijgen. Een prachtig voorbeeld daarvan is Skûlenboarch. Daar krijgt het terrein van de voormalige betonklinkerfabriek een nieuwe toekomst door de komst WADRO wapeningscentrale, een bedrijf gespecialiseerd in prefab wapening. Zij benutten de unieke ligging aan het PM-kanaal ontvangst van grondstoffen en distributie van hun product. Er gaat ook productie plaatsvinden en dat schept duurzame werkgelegenheid. Een betere ontsluiting van Skûlenboarch wordt steeds urgenter. Ik heb vertrouwen in Piet Adema, onze nieuwe gedeputeerde die met "faasje" hieraan werkt.

Tot slot

En zo gaan wij 2008 tegemoet. Met optimisme als het kan. Met een iets minder uitbundige economische groei, met de wetenschap dat de VS te veel op de pof leeft wat kan overslaan op onze economie maar dat de economische grootmachten in het verre oosten ons te hulp schieten. Ook we zien kansen voor nieuwe markten in de Europese Unie en het voormalige Oostblok met mogelijkheden voor onze bedrijven!

En ook zie ik een tegenbeweging tegen intolerantie. De koninklijke afkeuring van uitingen daarvan helpt ons te beseffen dat verdraagzaamheid dé kwaliteit is van ons land en zijn inwoners.

Geluk

Volgens een goede traditie wensen we elkaar aan het begin van het nieuwe jaar GELUK. Lok en Seine; gezondheid. Mag ik u vandaag nog een kleine handleiding voor geluk geven. Ik las daarover een boek van een Amerikaanse schrijfster met als titel "de maakbaarheid van het geluk". In het algemeen ben ik geen adept van de "maakbare samenleving"; als het om geluk gaat, kun je er wel degelijk zélf iets aan doen. Die handleiding heb ik voor u geprojecteerd op de muur en de schermen die hier staan. En wat blijkt: geluk bestaat voornamelijk uit drie elementen: dankbaarheid voor het verleden, optimisme over de toekomst en tevredenheid met het heden.

Ik wens u een jaar toe waarin dát geluk u vergezelt en u hoop en inspiratie geeft in uw werk en in uw persoonlijk leven.