Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Medicatie voorschrijven aan onbekenden via internet niet meer toegestaan

Utrecht, 3 januari 2008. Op 1 januari jl. is de herziene versie van de Richtlijn online arts-patiënt contact in werking getreden. Deze richtlijn geeft aan onder welke voorwaarden artsen via het internet patiënten mogen behandelen. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de vorige richtlijn is dat het via internet voorschrijven van medicatie aan onbekende patiënten niet meer is toegestaan.

Door de inwerkingtreding van de Geneesmiddelenwet op 1 juli jl. is het verboden medicatie via het internet voor te schrijven aan personen die de arts niet kent, die hij nog nooit gezien heeft en waarvan hij de medicatiegeschiedenis niet kent. Hierdoor is het noodzakelijk geworden de bestaande KNMG Richtlijn over online arts-patiënt contact op dat punt aan te passen. De vorige richtlijn trad op 1 januari 2005 in werking en had als uitgangspunt dat online contact tussen arts en patiënt zoveel mogelijk ingebed moest zijn in een reeds bestaand behandelrelatie maar liet onder zeer strikte voorwaarden ook online contacten daarbuiten toe. De nieuwe richtlijn bepaalt dat het voorschrijven van medicatie, conform het wettelijke verbod, alleen is toegestaan binnen een bestaande behandelrelatie: de arts kent de patiënt en is op de hoogte van de actuele medicatiegeschiedenis.

De richtlijn behandelt ook online advisering. Ook dan moet er sprake zijn van een bestaande behandelrelatie. Slechts als de risico s die verbonden zijn aan het online advies minimaal zijn, mag dit ook zonder bestaande behandelrelatie. Of de risico s minimaal zijn zal afhangen van het soort contact en het soort behandeling en zal door de arts beoordeeld moeten worden.

De gehele tekst van de richtlijn is te vinden op www.knmg.nl/publicaties.

Noot voor de redactie,