Gemeente Brielle


Persbericht

Gemeenschappelijk Persbericht van het bestuur van de gemeente Brielle, de Stichting Leonardusschool en de GGD-Zuidhollandse Eilanden.

2 januari 2008
Nummer: 801

Asbestrisico na 'kerstvandalisme'

Vandalisme tijdens de afgelopen kerstperiode veroorzaakte onnodige risico's voor de volksgezondheid plus materiële schade aan de dependance van de Leonardusschool.

In de periode van vrijdag 21 t/m woensdag 26 december jl. zijn vandalen in Brielle in de wijk Rugge actief geweest. Zij hebben, op het met hekken en sloot omgeven schoolterrein van de Leonardusschool aan de Nicolaas Pieckstraat 4 Brielle, de aanwezige overdekte fietsenstalling geheel gesloopt en ook een grote ruit van het schoolgebouw vernield.
De gemeente Brielle is na constatering woensdagavond, op donderdagochtend 27 december j.l. door de directie van de Leonardus school van het gebeurde in kennis gesteld. Bij inventarisatie van de vernielingen bleek, dat de overdekking van de fietsenstalling geheel uit asbest bestond. Dit materiaal lag verspreid over het schoolterrein (zie bijgevoegde foto).
Omdat het hier asbest(*) betreft met mogelijk schadelijke gevolgen voor de (volks)- gezondheid van mens en dier, hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Brielle overleg geopend met de intergemeentelijke Gemeenschappelijke Gezondheids Dienst Zuidhollandse Eilanden (GGD-ZHE) en de directie van de school. Het materiaal van de door de vandalen gesloopte fietsenstalling en het aanwezige asbest is door een daartoe bevoegd bedrijf afgevoerd. Er zijn op het schoolterrein en in het lokaal - waarvan de ruit was vernield - lucht- en kleefmonsters genomen door een milieukundig adviesbureau.
Uit de eerste resultaten van het milieukundig onderzoek is gebleken, dat het schoolterrein en het schoolgebouw weer gebruikt kunnen worden. Op 7 januari 2008 hebben de lessen voor de leerlingen van de dependance van de Leonardusschool aan Nicolaas Pieckstraat dan ook hun normale voortgang. 2
De vandalen hebben bij het verrichten van hun vernielingsactie er niet bij stil gestaan, dat zij voor de gezondheid van mens en dier mogelijk gezondheidsrisico's konden veroorzaken.
Dit onverantwoordelijke gedrag van de daders voor henzelf en hun samenleving nemen het gemeentebestuur en het schoolbestuur de daders zeer kwalijk! De maatschappelijke schade die de vandalen aan hun gemeenschap veroorzaakt hebben, wordt op enkele duizenden Euro's geschat. Door de gemeente en het schoolbestuur is aangifte gedaan bij de politie. De politie stelt een onderzoek in en roept getuigen op zich te melden.
Einde bericht
(*) Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine naaldachtige vezels. Het komt in veel materialen voor. Het is in het verleden veel gebruikt omdat het sterk, slijtvast, isolerend en goedkoop. Bovendien is het bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen. Asbestvezels die in de lucht zweven kunnen na inademing in de longen terechtkomen. Asbest kan dan longkanker of kanker aan de borst- of buikvliezen veroorzaken. Alleen als er ruw met asbest wordt omgesprongen, kunnen er vezels vrijkomen. Volgens de GGD vergroot incidentele blootstelling aan asbest de kans op het krijgen van kanker echter nauwelijks. Het echte risico van asbest is volgens de GGD vooral aanwezig bij langdurige blootstelling aan hoge concentraties asbest in de lucht. Dit soort blootstelling vond vooral vroeger plaats in sommige werksituaties waarbij werknemers jarenlang dag in dag uit werden blootgesteld aan hele hoge concentraties asbest. Daarvoor bestaat nu een strenge regelgeving.