Gemeente Drechterland

27-12-2007
voorkomen kan niet, voorbereiden wel

Nieuw Rampenplan

Op 18 december hebben burgemeester en wethouders het Rampenplan Gemeente Drechterland 2008 vastgesteld. Tegelijkertijd is het Rampenplan van 2006 ingetrokken. Het nieuwe rampenplan treedt in werking op 3 januari 2008.

U heeft vast wel een keer via de media gehoord dat âde gemeente het rampenplan in werking heeft gesteldâ. Als er echt een grootschalige ramp of calamiteit ontstaat, verandert de organisatie bij de gemeente in één keer enorm. De meeste dagelijkse dingen zullen wijken om de ontstane situatie zo goed mogelijk te begeleiden.

Veel werk samen
Elke gemeente wordt door de minister van Binnenlandse Zaken verplicht een actueel rampenplan te hebben. Gelukkig is het al lang niet meer zo dat elke de gemeente dat in zijn eentje doet. Het rampenplan is opgezet met de hulp van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en gemeenten in de regio. Het resultaat van deze samenwerking heeft als effect dat de basis van elk rampenplan gelijk is. Alle gemeenten, hanteren dezelfde structuur.

Hulpdiensten geholpen
Ook de verschillende hulpdiensten kunnen hun werk hierop afstemmen. Rood: brandweer, wit: ambulance en blauw: politie hebben geen last van allerlei verschillende regels per gemeente. Door de eenduidige structuur zijn de hulpdiensten al goed geholpen. Het plan is zo opgezet dat al het nodige is gedaan om vooraf goed voorbereid te zijn op rampen. Ook is in het plan aangegeven hoe bij een (dreigende) ramp, zwaar ongeval of grootschalig incident moet worden gehandeld.

Denk vooruit
Van elke situatie waarbij er echt iets aan de hand was blijven we leren. Duidelijk is wel dat een goede voorbereiding, zorgt dat noodzakelijke handelingen snel en efficiënt worden uitgevoerd. Ook u kunt zich voorbereiden. Gaat u op reis dan doet u dit wellicht al door een deken en extra water mee te nemen. Wat u kunt doen leest en of u goed voorbereid bent op een echte ramp leest u op de website www.denkvooruit.nl. Via de website van Drechterland kunt u hiervoor klikken op het âdenk vooruitâ logo dat op onze startpagina staat. U kunt hier testen hoe goed u bent voorbereid. De tekst van het rampenplan is na te lezen op onze website (Naslag / Beleidsregels) en het ligt ter inzage in het gemeentehuis in Venhuizen.
---