Woonbond


03-01-2008

Woningcorporaties gaan vaker de fout in

Het aantal woningcorporaties dat in 2006 mogelijk in strijd met de regels van het ministerie van Volkshuisvesting heeft gehandeld, is met 40 procent gestegen tot 224. Het aantal mogelijk onrechtmatige activiteiten is met bijna de helft gestegen tot 296. Dat schrijft minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie; PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer met de jaarlijkse rapporten van de inspectiedienst van het ministerie en het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) over de woningcorporaties.

Uit het overzicht van de minister blijkt dat het deels om hardnekkig gedrag gaat. 'Opmerkelijk is dat corporaties nog steeds leningen verstrekken aan derden of aan eigen personeel. Het is het derde jaar op rij dat dit in het oog springt.' Deze categorie financieringen is niet toegestaan, omdat het beschikbare vermogen aan de volkshuisvesting ten goede moet komen. Het ministerie telde 32 corporaties die leningen verstrekten die 'vermoedelijk niet zijn toegestaan'. (NRC Handelsblad, 3 januari)

Minister Vogelaar zegt alle betrokken corporaties te hebben gewezen op de onrechtmatigheden en dat die hun gedrag doorgaans aanpassen. Ze constateert dat in steeds meer gevallen corporaties niet, zoals verplicht is, tekst en uitleg geven over het bouwen van dure woningen (boven 200.000 euro). Het gaat om 63 onrechtmatigheden. De minister vindt dit belangrijk, omdat corporaties steeds meer dure woningen bouwen, deels in het kader van gemengde projecten met (sociale) verhuur.

Op de lijst met onrechtmatigheden staat het ontbreken van een verhuiskostenreglement bij gedwongen verhuizingen bovenaan, met 87 stuks. Daarbij gaat het meestal om (zeer) kleine corporaties, aldus Vogelaar, terwijl huurders van die overtreding geen last hebben, omdat het recht op vergoeding is vastgelegd. Verder heeft de minister nog net in 2007 alle corporaties een brief gestuurd met de oproep om de beloningen van nieuwe bestuurders te matigen. Vogelaar reageert daarmee op een aangenomen motie van Tweede Kamerlid Jansen (SP) dat de zogeheten Balkenende-norm (171.000 euro, inclusief pensioenpremie) het maximum moet zijn voor directeuren van corporaties. Vogelaar vindt dat corporaties bij het toekennen van beloningen voor directeuren geen gebruik meer mogen maken van de ontsnappingsclausule in hun eigen code voor goed bestuur dat uitleg geven over een overschrijding voldoende is. Een groot aantal salarissen gaat ver uit boven de eigen normen. De regeling van de sector zelf is alleen zinvol als 'corporaties zich daaraan ook houden'.