GAIA

Persbericht © GAIA

3 januari 2008

McDonald's verkoopt enkel nog varkensvlees van ongecastreerde varkens

GAIA: "Diervriendelijk alternatief voor biggencastratie voor het eerst in praktijk gebracht in België"

McDonald's België verkoopt sinds 1 januari geen varkensvlees meer van gecastreerde biggen. Op vraag van GAIA schakelde de fastfoodketen om naar een diervriendelijk alternatief, waardoor de consument voor het eerst in België varkensvlees kan eten van dieren die niet gecastreerd werden. Het varkensvlees (`bacon' en ham) bij McDonald's België is voortaan afkomstig van niet-gecastreerde dieren uit Groot-Brittannië. Om de zogenaamde berengeur - die kan vrijkomen bij het bakken van ongecastreerd vlees - te voorkomen, worden de varkens geslacht op een lager gewicht. De onaangename geur komt enkel voor bij ongeveer 10% van de beren die meer dan 85 kg wegen.

'We zijn opgetogen met deze beslissing', zegt GAIA-directeur Ann De Greef. `Dit is een opmerkelijk resultaat van onze campagne tegen onverdoofde varkenscastratie.' De beslissing kwam er na gesprekken tussen de fastfoodketen en GAIA.
Ann De Greef: 'McDonald's bewijst dat het mogelijk is om een einde te maken aan de vreselijke pijnen die miljoenen biggen in België nog steeds moeten ondergaan wanneer hun teelballen zonder enige vorm van verdoving worden verwijderd. Alternatieven zoals slachten op lager gewicht of immunocastratie bestaan. Maar de wil moet er zijn om ze toe te passen.'
GAIA roept ook andere fastfoodketens, supermarkten, cateraars, ... op om het voorbeeld van McDonald's te volgen.

In België worden elk jaar meer dan 5,6 miljoen biggen zonder enige vorm van verdoving gecastreerd. GAIA pleit in eerste instantie voor een verbod op onverdoofde varkenscastratie, zoals in Noorwegen (sinds 2002) en Zwitserland (vanaf 2009). Castratie van biggen onder verdoving zorgt voor een significante vermindering van de pijn, zoals wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond. Nog beter is de varkens niet chirurgisch te castreren. McDonald's geeft hier het voorbeeld door enkel vlees van ongecastreerde varkens in hun McMorningTM producten, de Croque McDoTM en de Royal Crispy BaconTM te gebruiken.

Vlaming wil af van onverdoofde castratie
Met z'n beslissing doet McDonald's nog beter dan tegemoetkomen aan de vraag van de Vlaming, die onverdoofde biggencastratie onaanvaardbaar vindt. Uit een recent imago-onderzoek (2007) van de Universiteit Gent in opdracht van VILT (Vlaams Informatiecentrum voor Land- en Tuinbouw) blijkt dat slechts 1 op de 10 Vlamingen onverdoofde biggencastratie aanvaardbaar vindt.

Alternatieven voor onverdoofde castratie
Door zeugen op een hoger lichaamsgewicht te slachten, kan de vleesopbrengst van niet-gecastreerde, minder zware, dieren gecompenseerd worden. Een ander mogelijk alternatief is immunocastratie, dat met succes wordt toegepast in Australië en Nieuw-Zeeland: door vaccinatie ontwikkelen de teelballen zich niet, waardoor er geen kans is op berengeur.
In Nederland beslisten reeds alle supermarkten en sommige handelszaken zoals Hema om vanaf 1 januari 2009 geen varkensvlees te verkopen afkomstig van onverdoofd gecastreerde biggen. In ons land adviseerde de Hoge Raad voor Dierenwelzijn aan de minister van Volksgezondheid om verdoving op te leggen indien tegen eind 2007 geen redelijke garantie kan gegeven worden dat immunocastratie als alternatief voor chirurgische biggencastratie tegen 2010 toegepast kan worden.