GAIA

GAIA mag van burgemeester in Aarlen niet rondrijden met mobiel reuzenscherm tegen foie gras

Burgemeester Biren van Aarlen:
"Wij zijn het niet eens met de ideeën die u via deze campagne wil overbrengen"

De dierenrechtenorganisatie GAIA mag de inwoners van Aarlen niet bewust maken van het lijden van de eenden en ganzen voor foie gras. Dat heeft de burgemeester van de hoofdstad van de provincie Luxemburg beslist. In zijn schriftelijk antwoord aan GAIA laat burgemeester Raymond Biren van Aarlen weten dat hij het niet eens is met de "ideeën die u (GAIA) wil overbrengen via deze campagne". Daarom laat hij de bewustmakingsactie niet toe.

"Dat hou je anno 2007 toch niet voor mogelijk in onze rechtstaat, waar vrijheid van meningsuiting bij mijn weten nog altijd een grondrecht is," reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Je zou gaan denken dat die burgemeester aandelen heeft in een of ander foie gras-bedrijf."

GAIA had het stadsbestuur de toelating gevraagd om met een mobiel reuzenscherm dat beelden toont van de wrede manier waarop eenden en ganzen onder dwang worden vetgemest en geslacht voor foie gras, door de stad te rijden. Eerder deden de dierenrechtenactivisten dat in acht andere steden van het land.

Vandaag rijdt het mobiele reuzenscherm tegen foie gras rond in Kortrijk. GAIA kreeg van burgemeester Stefaan De Clerck ook de toestemming om gratis boodschappenzakken tegen foie gras aan voorbijgangers uit te delen.