Ingezonden persbericht


Alkmaar 1 januari 2008.

De andere kant van het gelijk

Sche(r)tsontwerp nieuwe zorgappartementen achter De Vleugels verworpen

ALKMAAR - De bewoners van de Jongkindlaan, Schelfhoutlaan en omgeving verwerpen de massale bouw die tegen alle afspraken opgesteld is en willen, net als 91 procent van de wijkbewoners, het wijkknooppunt bij het zorgcentrum in Shopping Centre De Hoef. Het ontwerp voldoet op geen enkele wijze aan de uitkomsten van de workshops met omwonenden dat als nieuw ruimtelijk kader zou gelden.

De Vleugels moet dringend moderniseren. Samenvoeging van zorgkamers is hiervoor de oplossing waardoor er 68 van de huidige 100 zorgplaatsen overblijven. De overheid is voor het afbouwen van de zorg zoals die geleverd wordt in De Vleugels. Zorg moet zo lang mogelijk bij de mensen thuis geleverd worden. De zorg van De Vleugels moet de wijk in!

Afspraken

In april 1998 is, na lang en goed overleg, gekozen om alle bebouwing achter De Vleugels te concentreren op één punt zodat er een, vanuit de wijk zeer gewenste, definitieve groene zone overbleef. Slechts een klein stuk van maximaal 900 m2 en 2 tot 2½ bouwlaag hoog zou bebouwd mogen worden zo heeft de gemeenteraad in de Startnotitie bepaald.

Kopers van appartementen in het gebouw van de Résidence Hoevervaart achter De Vleugels hebben bij koop de garantie gekregen van de gemeente dat er niet hoger of meer gebouwd zou worden dan in de Startnotitie vastgesteld is.

In oktober 2005 zijn de afspraken nogmaals door het college bevestigd en zijn er harde afspraken gemaakt tussen de projectontwikkelaar, gemeente en bewonersvertegenwoordigers waaraan niet getornd kan worden . Alleen binnen de Startnotitie is ruimte voor de bouw van zorgappartementen en de projectontwikkelaar heeft deze opdracht aangenomen. Daarnaast heeft de gemeente in 2006 in de Regionale woonvisie aangegeven dat de realistische plancapaciteit voor dit gebied 15 appartementen betreft.

Wijkknooppunt

De Vleugels is begin 2006 aangewezen als zoeklocatie voor een wijkknooppunt: een herkenbare plek waar burgers voor allerlei diensten en activiteiten terechtkunnen en die functies verbindt zoals welzijn- en winkelvoorzieningen en een gezondheidscentrum.

Een wijkknooppunt én zorgappartementen passen niet binnen de Startnotitie. Daarom heeft het college gevraagd om met de omwonenden in overleg te mogen om te bepalen wat de (on)mogelijkheden zijn voor een wijkknooppunt bij de bouw aan de Jongkindlaan.

Bijna alle wijkknooppunten komen in winkelcentra vanwege de centrale ligging. Tot ieders verrassing bleken er plannen te zijn voor een gezondheidscentrum in Shopping Centre De Hoef waar óók nog eens ruimte beschikbaar was voor een wijkknooppunt.

Uit een representatieve enquête in Alkmaar West bleek dat maar liefst 91% van de inwoners een wijkknooppunt in het winkelcentrum wil hebben en niet bij De Vleugels. Bereikbaarheid, parkeergelegenheid, centrale ligging en nabijheid van voorzieningen zijn de belangrijkste argumenten. De zorg voor de bewoners van De Vleugels is al gegarandeerd, deze hebben op locatie geen wijkknooppunt nodig.

Overleg

Met omwonenden in Workshops en met de Klankbordgroep Jongkindlaan is overleg gevoerd. De gemeente en projectontwikkelaar gaven aan dat de uitkomsten van de Workshops het nieuwe ruimtelijk kader zou vormen voor wat er gebouwd kon worden aan de Jongkindlaan. Over hoeveel en hoe hoog er gebouwd zou worden mocht niet gesproken worden. Omwonenden waren echter duidelijke: beslist niet hoger dan 3 bouwlagen, versterking van de aanwezige hoogwaardige groene zone met een parkje tussen de bebouwing en de Résidence Hoevervaart en beperkte (niet meer dan 30%) overschrijding van de Startnotitie.

Buiten proportie

De uiteindelijke plannen schokten de buurt. Het plan is om niet maximaal 3 maar 5½ bouwlagen te bouwen, geen 30% maar 250% overschrijding van de Startnotitie, geen versterking van groen maar de kap van maar liefst 1100 m2 hoogwaardig groen waarvan maximaal 300 m2 vervangen kan worden, geen 1800 m2 aan appartementen zoals afgesproken maar opeens 3500 tot 4000 m2.

De deelnemers van de Workshops die het overleg met de buurt vormden hebben het plan afgewezen als zijnde buiten elke proportie en strijdig met de uitkomsten van ieder overleg. Toen het college aangaf dat het plan in samenspraak met omwonenden tot stand gekomen was hebben de deelnemers van de workshops een getekende verklaring opgesteld waarin zij aangaven het plan te verwerpen. Eerder had de Klankbordgroep Jongkindlaan en het Buurtoverleg De Hoef Geestmolen de plannen al afgewezen als zijnde veel te massaal en strijdig met gemaakte afspraken en bestaande beleid.

Noodzaak

Westerhout, waaronder De Vleugels valt, is op zoek naar vervanging voor de 32 wegvallende zorgkamers. Dit kan door de beloofde zorg aan de 34 appartementen in de Résidence te leveren, zorg te leveren aan de 80 aanleunwoningen van De Vleugels, zorg aan huis te leveren in de wijk en uiteraard zorg te leveren aan de te bouwen zorgappartementen aan de Jongkindlaan. Hiervoor is geen massale bouw aan de Jongkindlaan nodig en de zorg in de wijk garandeert het voortbestaan van De Vleugels.

Het wijkknooppunt hoeft niet op één plaats geconcentreerd te zijn volgens het college. Plaats het dan daar waar men het wil en waar ruimte is: in het winkelcentrum.

Spannend

Wat gaat de gemeenteraad, vertegenwoordiger van een betrouwbare overheid, doen? Bij De Vliegerstraat was het Startdocument voor deze raad heilig. Van bestaand beleid mag men immers niet afwijken!

Het college negeert het Adviesrapport van de Klankbordgroep Jongkindlaan, dat altijd ge-coproduceerd heeft binnen het Participatiebeleid, welke het college alleen met gedegen onderbouwing mag verwerpen. Het plan voldoet niet aan het Groenbeleidsplan met groencompensatie en is strijdig met de Parkeerverordening waardoor er een onaanvaardbare parkeerdruk ontstaat. Het is ook strijdig met de aangegeven plancapaciteit in de Regionale woonvisie. Daarnaast is dit gebied geen braakliggend inbreidingsterrein maar officieel groengebied. En hoe gaat de raad om met de mening van 91% van de inwoners van Alkmaar West?

De uitkomst van het raadsoverleg op 10 januari wordt spannend. Stemmen de raadsleden van de coalitiepartijen volgens de democratische regels onafhankelijk of moeten de coalitiepartijen unaniem het college volgen?

----------


Ingezonden persbericht