CBS

Conjunctuurbericht
Donderdag 3 januari 2008 9:30

Conjunctuurbeeld blijft goed

Het conjunctuurbeeld was eind december ongeveer hetzelfde als eind november. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt ongewijzigd in de fase van hoogconjunctuur. Alle indicatoren in de Conjunctuurklok presteren boven hun langjarige gemiddelde.

De economische groei van 4,2 procent in het derde kwartaal was de hoogste in meer dan 7 jaar. De aardgasproductie zorgde voor een belangrijke impuls. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bbp 1,8 procent groter dan in het tweede kwartaal. De kwartaal-op-kwartaalgroei is al ruim 10 jaar niet zo fors geweest.

De consumptiegroei blijft hoog, in oktober is door huishoudens 2,8 procent meer besteed dan een jaar eerder. De groei van de industriële productie is sterk teruggevallen. Het uitvoervolume was werkdaggecorrigeerd ruim 8 procent groter dan in oktober 2006.

Het consumentenvertrouwen bleef in december ongewijzigd. De ondernemers in de industrie bleven goed gestemd. Het aantal ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat denkt meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken in het vierde kwartaal overtreft ruimschoots het aantal dat een afname verwacht.

De kapitaalmarktrente is in december uitgekomen op 4,3 procent, dit is 0,1 procentpunt hoger dan in november. De inflatie is in november opgelopen tot 1,9 procent. De afzetprijzen van de industrie waren 8,7 procent hoger dan in november 2006. Dit is de grootste stijging in de afgelopen zeven jaar.

Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden is de werkloosheid in de periode september - november verder gedaald. Het aantal vacatures is in het derde kwartaal naar recordhoogte gestegen. Het aantal uitzenduren nam eveneens toe, zij het dat het groeitempo wat afnam. De banengroei zette in het tweede kwartaal van 2007 versterkt door.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl