Hulpverleningsregio Haaglanden


Zwaan bevrijd door brandweer

Den Haag, 02-01-2008

Zwaan onder tram bevrijd door brandweer

Den Haag Gisteravond rond negen uur is een zwaan onder de tram bekneld geraakt op het traject Conradkade/Constant Rebecoquestraat. De zwaan is bevrijd en ter observatie met de dierenambulance meegenomen.

De brandweer werd gealarmeerd voor een zwaan die bekneld zat onder de tram. Bij aankomst bleek de vleugel van de zwaan onder het valscherm aan de voorzijde van de HTM-tram vast te zitten. De dierenambulance was inmiddels ook gealarmeerd en aanrijdend.

Het valscherm is door de brandweer losgemaakt, zodat deze opgetild kon worden. Daardoor kwam er ruimte vrij om de vleugel voorzichtig en ongeschonden te bevrijden. De zwaan is overgedragen aan de dierenambulance.

Volgens het dierenambulancepersoneel had de zwaan geen blijvend letsel aan het ongeval overgehouden. De zwaan werd wel ter observatie meegenomen en onder een warme lamp verzorgt. Zo kon het dier de nacht even bijkomen van de schrik. Na verwachting zou de zwaan de volgende dag weer bij zijn familie worden teruggebracht.

De zwaan kwam uit een groep van ongeveer twintig zwanen. Het HTM-personeel gaf aan dat de groep zich al enkele dagen ophield op deze hoek van de tramlijn. Er moest met gepaste snelheid gereden worden. De zwanen liepen wel eens tussen de spoorlijn. Waarschijnlijk hadden de zwanen deze plek gekozen als een veilige en rustige verblijfplek voor het vele vuurwerk in de stad.