Politie Groningen

Politie geeft hogere prioriteit aan vuurwerkoverlast

Provincie Groningen, 03-01-2008 o Regiopolitie Groningen heeft in aanloop naar de jaarwisseling een hogere prioriteit gegeven aan de overlast van vuurwerk. Dit heeft geleid tot tweemaal zoveel inbeslagnames als het jaar daarvoor. Bovendien zijn er meer jongeren doorverwezen naar HALT.

In 2006 is 50 keer vuurwerk in beslag genomen, naar aanleiding van meldingen over vuurwerkoverlast. In 2007 is dit meer dan 100 keer. Hierbij is zon 250 kilo vuurwerk in beslag genomen. Het gaat daarbij in het overgrote deel om illegaal vuurwerk, zoals nitraatbommen, vlinderbommen en lawine pijlen. Dit jaar zijn 205 jongeren naar aanleiding van vuurwerkoverlast voor een alternatieve straf doorverwezen naar HALT. In 2006 waren dat er 189.

Het aantal meldingen met betrekking tot vuurwerkoverlast in de provincie Groningen is in totaal met 4% afgenomen. Opvallend is wel dat in de gemeente Menterwolde het aantal klachten explosief is gestegen van 2 in 2006 naar 52 in dit jaar. In de gemeentes Bedum, Bellingwedde, Hoogezand-Sappemeer en Reiderland is het aantal klachten juist fors gedaald. De klachten over carbid schieten worden de laatste jaren steeds minder.


* De cijfers in dit bericht zijn gebaseerd op een kalenderjaar, dus van 1 januari t/m 31 december.