Radboud Universiteit Nijmegen


Rubicon-subsidie voor drie Radboudonderzoekers

Drie Radboudonderzoekers ontvingen op 21 december een Rubiconsubsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dat is een subsidie om onderzoek te gaan doen in het buitenland. Zij krijgen een verblijf bekostigd tot maximaal 80.000 euro.

Drs. Ali Mazaheri (m), F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging, gaat voor twee jaar naar de University of California at Davis (VS) voor hersenonderzoek. Kunnen we iemands hersenactiviteit voor een gebeurtenis onderzoeken en voorspellen hoe deze persoon zal reageren? In deze studie gaat Mazaheri twee beeldvormende hersenonderzoekmethoden combineren om te bestuderen hoe achtergrondactiviteit in het brein de waarneming van en respons op externe informatie beïnvloedt.

Drs. Carinne Piekema (v), UU en RU, gaat twee jaar naar de University of Oxford (GB) voor onderzoek naar de behandeling van hersenaandoeningen. Naarmate mensen ouder worden, neemt de kans op deze aandoeningen toe. Voor behandeling is het van groot belang om netwerken tussen hersengebieden in kaart te brengen. Dat gaat Piekema doen met behulp van de kennis die we hebben van anatomie en verbindingen in de hersenen van apen.

Dr. Bart Smeets (m), wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling Pathologie aan het UMC St Radboud, gaat met deze beurs twee jaar werken in het Universitair Ziekenhuis in Aachen aan herstelwerk in de filters van de nier. De filters van de nier bevatten een groep cellen die dankzij een ingewikkeld samenspel van eiwitten kunnen veranderen in andere celtypes. Zo kunnen deze cellen beschadigde gespecialiseerde cellen van het filter vervangen. Smeets gaat onderzoeken hoe dit herstelmechanisme gereguleerd wordt.

De Rubicon-subsidie is bedoeld om pas gepromoveerde onderzoekers meer onderzoekservaring op te laten doen, liefst aan een topinstituut in het buitenland. De naam komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak deze rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. NWO geeft ook de Veni-, Vidi- en Vici-subsidies uit. Deze zijn bedoeld als vernieuwingsimpuls voor de wetenschap en gaan naar onderzoekers die al langer geleden gepromoveerd zijn.

In totaal ontvingen 29 jonge veelbelovende wetenschappers een Rubicon-beurs. Kandidaten ontvangen de beurs om meerdere redenen. Een belangrijke reden is bewezen talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek. Daarnaast moet het instituut dat zij bezoeken excellent zijn. Nederlanders die een half jaar tot twee jaar naar het buitenland gaan, krijgen een onkostenvergoeding van hooguit 80.000 euro.