Deelgemeente Charlois Rotterdam

Nieuwjaarstoespraak deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst

Op 2 januari 2008 heeft deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst zijn nieuwjaarstoespraak gehouden tijdens de nieuwjaarsreceptie van de deelgemeente Charlois in de Oude Kerk aan de Charloise Kerksingel. De volledige tekst.

Dick Lockhorst tijdens de nieuwjaarstoespraak 2008 Dames en heren, voor ik begin met mijn nieuwjaarstoespraak wil ik u namens mijn

collega-bestuurders Ed Goverde en Lionel Martijn én de deelraad een zeer voorspoedig en vooral gezond 2008 toewensen.

Geachte aanwezigen, dames en heren,

Het jaar 2008 is begonnen. Hopelijk hebben de laatste weken van het jaar 2007 de warmte en gezelligheid gebracht, zoals wij die met elkaar voor ogen hebben bij het vieren van kerst en oud en nieuw. Even voor kerst ontving ik een groot aantal fotos van een sneeuwrijk Charlois. Wat wonen wij toch in een mooie deelgemeente. Ook deze locatie getuigt hiervan. Een bijzondere locatie.

Vorig jaar stonden wij hier voor het eerst met onze nieuwjaarsreceptie. Het Hess orgel was zelfs nog niet uitgepakt. Het afgelopen jaar is deze schitterend opgeknapte kerk al vaak gebruikt voor vele culturele activiteiten en nam daarmee weer een voorname plaats in Charlois in. Het orgel is helemaal hersteld en de organist, de heer Ger van de Schoor, laat u dat zo meteen ook nog even horen. Vanaf deze plek wil ik het kerkbestuur dan ook bedanken voor de gastvrijheid.

Dames en heren.

Was 2007 al een bijzonder jaar als u bekijkt wat wij binnen Charlois allemaal hebben gerealiseerd, of in de steigers hebben gezet. Dan zal ik u verklappen dat u in 2008 en de komende jaren nog veel meer van ons kunt verwachten. Het gaat de goede kant op met Charlois !

U heeft waarschijnlijk de termen Pact op Zuid, Vogelaarwijken, of kracht-, of prachtwijken vaker gehoord. Kranten en bladen stonden er vol mee. Het gaat om een reeks van plannen die moeten leiden tot de revitalisering van 40 woonwijken in Nederland en daarmee ook een deel van Rotterdam-Zuid. Plannen waar we samen met de corporaties de schouders onder gaan zetten. Voor investeringen op het gebied van wonen, veiligheid, economie, werkgelegenheid en op tal van sociale terreinen zullen jaarlijks tientallen miljoenen euros extra beschikbaar komen.

Pact op Zuid, Vogelaar wijken of prachtwijken. Het maakt ook eigenlijk niet uit welke naam er aan wordt gegeven, als het maar verbeteringen oplevert voor Charlois.

Begin maart hopen wij de meerjaren investeringsplannen tussen de minister en de corporaties te kunnen ondertekenen. Dat wil niet zeggen dat wij nu stil zitten. Veel verbeteringen kunt u dagelijks waarnemen. Vorige maand werd op de valreep van 2007 nog een Rotterdamse bouw kwaliteitsprijs toegekend aan een nieuw woongebouw in Zuidwijk, Hoog Drakenburg. Maar dat is niet het enige dat in 2007 is gerealiseerd.

In juni vorig jaar is het Zuiderpark na een ingrijpende opknapbeurt opgeleverd. En wij zijn nog niet klaar met het Zuiderpark. Het evenemententerrein Vaanweide komt eraan, vanmorgen heeft u kunnen lezen dat popfestival Metropolis blijft en later dit jaar organiseren wij een nieuw evenement in het park. En nu is 2008 ook uitgeroepen tot groenjaar. Dat sluit dus mooi aan.

Ook in 2007 startte de jeugdkansenzone. Via scholing, cultuur en sport stellen wij jongeren in de gelegenheid zich zelfstandig te ontwikkelen waarmee hun kansen in de maatschappij toenemen. Zo zetten we jeugd in voor Thuis Op Straat activiteiten, samenwerking tussen school- en sportverenigingen en in het toezicht via projecten als Watch Out in Zuidwijk en het Jeugd Service Team Zuidplein.

Dick Lockhorst tijdens zijn nieuwjaarstoespraak En er wordt volop geïnvesteerd in nieuwe woningen. Portefeuillehouder Ed Goverde en de wethouder slaagden er op de valreep van 2007 in verregaande afspraken te maken met de corporaties om het tempo van de bouwvervanging er weer in te krijgen. Ook rond het Hart van Zuid staat veel te gebeuren. Ik noem de verplaatsing van het Zwembad Charlois, de ontwikkelingen rond Ahoy , het winkelcentrum Zuidplein, een mogelijk nieuw Theater, de verkeersafwikkeling. Vanzelfsprekend houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen. Onder meer door de opening van een permanent informatiecentrum.

Dames en heren.

Op het terrein van de volkshuisvesting vroegen wij het afgelopen jaar vanuit Charlois aandacht voor de problemen, voortkomend uit een te grote instroom van inwoners uit Midden en Oost-Europa, voornamelijk Polen. Dit leverde zelfs een rechtstreekse uitzending van Nova op vanuit het Millinxparkhuis in de Tarwewijk. U weet dat Charloisers het hart op de tong hebben. Dank daarvoor, mevrouw Siebeling en Arnold Gielen. U bracht de positie van bewoners prima onder woorden. Laat het duidelijk zijn. Charlois is in de loop der jaren gewend geraakt aan instromers van buiten. Waren het in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw de inwoners uit Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland, een decennium later de Spanjaarden en Italianen, gevolgd door Turkse en Marokkaanse gastarbeiders, waarna eind vorige eeuw vanuit de hele wereld de instroom toenam. En nu zijn het werknemers uit midden en Oost-europa. Charlois bestaat inmiddels voor meer dan de helft uit inwoners met ouders van niet Nederlandse afkomst. We zijn dus aardig wat gewend. En wij willen er ook zijn voor alle Charloisers. Autochtoon of allochtoon. Maar bij de opbouw van een sociaal sterke deelgemeente is stabiliteit nodig. Daarom zijn wij blij dat met behulp van de Rotterdamwet de instroom is ingeperkt. Wij willen immers dat iedere Charloiser fatsoenlijk kan wonen!

Echter nu merken we dat op basis van nieuwe Europese verordeningen alle instroom vanuit deze nieuwe EU landen blijkbaar getolereerd dient te worden. We zullen met de inzet van interventieteams alles op alles blijven zetten om ernstige misstanden als overbewoning en uitbuiting tegen te gaan. Dat is niet asociaal - zoals onlangs door de stedelijke ombudsman genoemd - maar uiterst sociaal.

Ik geef u een voorbeeld. Net voor kerst kwam bij ons de melding van een inwoonster aan de Dordtselaan binnen. Een gezin met kleine kinderen werd aangetroffen in een woning zonder enige voorzieningen. Geen gas- en licht, verwarming..en geen eten voor de kinderen. Wij hebben daar met voorrang het interventieteam op gezet. Dit team slaagde er binnen een dag in om de voorzieningen aangesloten te krijgen, enkele kachels geplaatst te krijgen en via de voedselbank een pakket te laten bezorgen. Daarnaast stelde een woningbouwcorporatie een betere woning beschikbaar. Het gezin is uit de eerste ellende geholpen. Het lijkt eerder een kerstverhaal, maar dit is harde realiteit, de sociale kant van ingrijpen met een interventieteam.

Dames en heren.

Signalen geven aan dat het beter gaat met de veiligheidsbeleving in grote delen van Charlois. We zijn dan ook benieuwd hoe de nieuwste veiligheidsindex zal scoren. Eind april 2008 worden de cijfers over 2007 per wijk bekend gemaakt. Wij zijn van mening dat bijvoorbeeld cameratoezicht, dit jaar rond winkelcentrum Zuidplein en de Dordtselaan toegepast, hieraan een grote bijdrage zal leveren. Maar ook de proef waarbij medewerkers van de dienst Stadstoezicht op allerlei terreinen u niet alleen kunnen waarschuwen, maar u waar nodig ook kunnen bekeuren. U bent dus extra gewaarschuwd. Of beter gezegd uw buren natuurlijk, want u kent de regels immers als geen ander.

Veiligheid blijft ook in 2008 een belangrijk issue. Alle partners zullen onder regie van de deelgemeente hun inzet verbeteren en op elkaar afstemmen in de inmiddels bekende Schoon schip acties. Extra ondersteuning leveren daarbij de stadsmariniers, onder andere werkzaam vanuit een eigen wijkpost in Tarwewijk en Oud-Charlois, en waar nodig met inzet van interventieteams op woningen en gerichte politieacties, zoals preventief fouilleren.

Op het gebied van de economie bereiken we met het kansenzonebeleid steeds meer tastbare resultaten. Kijkt u straks even aan de overkant bij restaurant de Compagnie, of naar de buren van het Hof van Charlois in het voormalige politiebureau, of iets verderop aan de Doklaan een volgende horecagelegenheid met allure. Bonn & Mees. In het eerste kwartaal van dit nieuwe jaar opent in de Maassilo de Creative Factory, waar maar liefst 120 ondernemers in de creatieve industrie vanuit een nieuwe werkplek van start gaan.

Allemaal goed voor de werkgelegenheid en goed voor de toekomst van Charlois. Wij zullen daarmee in 2008 voortgaan.

Ook de kunst en cultuursector groeit in Charlois. Ik wijs u nog even op het recent onthulde kunstwerk aan de voorgevel van het Metrostation Zuidplein De hele wereld is mijn vaderland. Dit jaar brengen wij op verzoek van de deelraad Charlois een Kunst en Cultuurnota uit met daarin een prominente rol voor een op te richten Charloise kunstraad. Ik hoop daar enkele aanwezigen voor te kunnen strikken.

Dames en heren,

Van alle activiteiten houden we u vanzelfsprekend op de hoogte via onze wekelijkse paginas in de Havenloods, maar ook via de inmiddels bekende kwartaaluitgave Charlois Magazine. En vergeet u straks vooral niet het fotojaaroverzicht mee te nemen. Kortom, er is veel gebeurd en in gang gezet in 2007. En nu staat 2008 voor de deur. Dit wordt een druk maar zeker een mooi jaar voor Charlois.

Tot slot wil ik graag alle partners bedanken voor de inmiddels bereikte resultaten. Maar u weet: in het verleden behaalde resultaten bieden ons geen garanties voor de toekomst. We zullen elkaar nog hard nodig hebben, ook in 2008.

U en ik, wij allemaal staan in Charlois centraal. Onze leus blijft; Samen de schouders er onder, alleen samen maken wij Charlois nog mooier. Dank voor uw aandacht. Ik wens u nogmaals een fantastisch jaar. Dank u wel.

Dames en heren. Zoals u van ons gewend bent, gaan we nu over tot de bekendmaking van de Charloiser van het jaar.

De Charloiser van het jaar is op velerlei fronten bijzonder actief, zowel in zijn wijk de Tarwewijk- als op andere terreinen in het maatschappelijk leven.

Sinds 1989 is hij bestuurslid van de Bewonerscommissie van de Brielselaanflat, waar hij zich onder meer inzet voor de ouderen en het Opzoomeren. Sinds 2004 is hij lid van het Algemeen Bestuur van de Bewonersorganisatie OvdB-Tarwewijk. In die functie is hij betrokken bij het onderhoud van het gebouw aan de Zwartewaalstraat, begeleidt diverse groepen voor ouderen en helpt in de Wijkwinkel mensen met het invullen van formulieren voor instanties. Verder loopt hij sinds 2004 veelvuldig mee met wijkschouwen in de Tarwewijk en speelde hij een belangrijke rol bij de tuinenaanpak. Sinds 2005 houdt hij samen met zijn collegas van Burgerblauw een oogje in het zeil in de Tarwewijk. Hij surveilleert actief mee en beheert tevens het materiaal van Burgerblauw. Sedert begin 2007 is hij voorzitter van de Huurdersvereniging Tarwewijk.

De laatste tijd ondersteunt hij met zijn brandend water de actie Mensen Maken de Stad.

Van 1973 tot 2000 was hij lid van de vrijwillige Brandweer Rotterdam-Zuid. Sinds 1985 is hij instructeur voor de Jeugdbrandweer. Sinds 1988 begeleidt hij als coördinator de jaarlijkse collecte van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Hij is tevens secretaris van de Koninklijke Vereniging E.H.B.O. Linker Maasoever. Dames en heren. De Charloiser van het jaar is Gerrit van Uden.