Gemeente Leeuwarden

PvdA PvdA


Vragen PvdA + antwoord college Invulling extra rijksgeld

Bron: PvdA (03-01-2008)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
PvdA fractie vraagt naar invulling extra rijksgeld voor het Noorden Culturele instellingen buiten de Randstad kunnen op meer rijksgeld rekenen. CDA, PvdA, SP, ChristenUnie en SGP hebben zich hier onlangs in de Tweede Kamer sterk voor gemaakt. Ze vinden dat nu een te groot deel naar kunstenaars in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam gaat. Zij ontvangen driekwart van de cultuursubsidies, Friesland slechts 1 procent.

Minister Ronald Plasterk van cultuur zal het roer volgend jaar om moeten gooien, stelde de kamermeerderheid onder aanvoering van Nicolien van Vroonhoven (CDA). Hoeveel geld de regio dan zal krijgen, is nog niet duidelijk. Dat hangt volgens Van Vroonhoven af van de aanvragen die vanuit de provincies binnen komen. Maar de Kamer wil in ieder geval van de huidige scheve verdeling af. De inspanningen die de gemeente Leeuwarden heeft geleverd binnen het noordelijk cultuuroverleg (Drenthe, Groningen en Friesland zitten in dit overleg) lijken zijn vruchten af te werpen. De PvdA-fractie is bijzonder gelukkig met dit bericht omdat daarmee cultuur meer gewicht gaat krijgen in het Noorden. Hiermee hoopt de PvdA fractie dat het cultuurklimaat van Leeuwarden meer ruimte krijgt voor nieuwe initiatieven.


1. Wat is de reactie van het college op dit voornemen? Is de wethouder

van cultuur net zo verheugd als de fractie van de PvdA?
2. Hoe groot is het deel van dit budget dat naar Leeuwarden gaat?
3. Is het een structureel budget?
4. Wat zijn de voorwaarden voor de besteding van dit budget?
5. Kan de gemeenteraad dit extra budget meenemen in de bespreking over de kaders van de cultuurnota 2009-2011?