Provincie Flevoland



Historische luchtfoto's Flevoland toegankelijk voor publiek

De provincie Flevoland begint het nieuwe jaar met een primeur. Op 2 januari 2008 om 11.00 uur 's ochtends was het zover! De historische luchtfoto's zijn vanaf dat moment toegankelijk voor publiek. Iedereen met een internetaansluiting kan de geschiedenis van elke plek in Flevoland thuis bekijken. Elk stukje grond in Flevoland is uniek en vertelt zijn eigen verhaal. Als er een provincie is die weet hoe je van `niets' `iets' kunt maken dan is het Flevoland. De historische luchtfoto's laten ten opzichte van google earth ook de historische ontwikkeling in beeld zien van heel Flevoland.

Vanaf 1947 tot heden zijn er luchtfoto's gemaakt. De foto's zijn gemaakt door de Topografische dienst Nederland en door het bureau Image gedigitaliseerd. Sinds 2007 zijn ze in bezit van de provincie Flevoland. Aan de hand van deze foto's is de ontwikkeling van Flevoland in detail te volgen. Van geen enkele andere provincie in Nederland zijn luchtfoto's gemaakt van het prille begin tot heden, van water tot land. De groot stedelijke ontwikkeling van Almere is bijvoorbeeld jaarlijks te volgen. Een primeur! De luchtfoto's bevatten een schat aan informatie en worden professioneel gebruikt ten behoeve van natuur en landschap, cultuurhistorie en archeologie.

Andries Greiner, gedeputeerde Andere Overheid Flevoland: "Ik ben hier echt trots op. Wij hebben er bewust voor gekozen de foto's voor iedereen ter beschikking te stellen. De foto's waren in eerste instantie alleen voor professioneel gebruik bedoeld. Op deze manier komt een schat aan historische en actuele informatie beschikbaar voor iedereen. Dit is een goed voorbeeld van een overheid die haar diensten dicht bij de burger brengt."

De provincie stelt de foto's via internet ter beschikking aan de burgers. Door een postcode of adres in te toetsen zijn alle plekken in Flevoland te vinden en met behulp van een tijdsbalk kunnen mensen zelf selecteren welk jaartal ze willen raadplegen. Als extraatje kunnen mensen ook een e-card sturen van hun favoriete plek in Flevoland. Leuk als nieuwjaarswens of als verhuisbericht. De historische luchtfoto's zijn te zien op provincie.flevoland.nl.