Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

Milieu-activisten vieren $100 per vat olie.

GroenFront! toost op ondergang van olie-economie.

Morgen, 3 januari om 17:00, zullen GroenFront!-activisten samenkomen in het centrum van kapitalistisch Nederland: Beursplein (Amsterdam). Hier zullen zij een toost uitbrengen op de record olieprijs van $100 per vat. Al sinds 2003 stijgt de olieprijs met grote stappen, soms meerdere dollars per dag. GroenFront!-activist Rogier "Wat de aarde nodig heeft, is economische krimp. De klimaatcrisis en het pieken van de olieproductie maakt duidelijk dat we ons moeten aanpassen aan de grenzen van ons ecosysteem".

Peakoil is het door geologische factoren pieken en daarna dalen van de olieproductie De overige olie wordt steeds lastiger winbaar en vergt steeds meer technologie en investeringen. Het lijkt er sterk op dat de wereldwijde olieproductie die piek nu heeft bereikt. Iedere jaar zal de productie verder afnemen. Dit dalend aanbod in combinatie met de continue stijgende vraag zal de olieprijs verder opdrijven. De directie van o.a. Total, Conoco Philips, Saudi Aramco en de Libische Staats Oliemaatschappij hebben al aangegeven dat ze niet langer aan de hoge vraag kunnen voldoen. De olievelden in de VS, Mexico en de Noordzee vertonen reeds enkele jaren een dalende opbrengst. En ook het Internationaal Energie Agentschap spreekt in haar laatste rapport haar zorgen uit over het gat tussen vraag en aanbod op de wereldwijde oliemarkt.

Of deze recordprijs van $100 goed is voor het milieu hangt af van de reactie van de olieverslaafde wereld. Indien het olietekort opgevuld gaat worden met andere vervuilende vervangers zoals agrofuels, onconventionele olie, en synthetische diesel uit steenkool en aardgas, dan heeft de wereld nog steeds niets geleerd. Deze recordprijs moet gebruikt worden als wake-up-call: fossiele brandstoffen zijn eindig en de gevolgen ondervinden we nu al!

Amerikaanse gezinnen maken zich ernstig zorgen over de naderende winter vanwege de sterk gestegen kosten voor stookolie. De transportsector en de visserij in Europa maken zich op voor protesten tegen de gestegen dieselprijzen. In de Derde Wereld - waar brandstoffen veelal gesubsidieerd zijn - zien regeringen zich voor de keuze gesteld: een lege schatkist of een opstand. In Afrika en Azië kunnen steeds meer vissers niet uitvaren vanwege de hoge brandstofkosten en kunnen ook boeren hun producten niet meer naar de markt brengen. Peakoil begint overal merkbaar te worden.

"De klimaatcrisis en de uitputting van de fossiele brandstoffen maakt de noodzaak op radicale verandering in het economische systeem onvermijdelijk" vertelt GroenFront-activist Rogier. "Dat niet doen, is wachten op een economische recessie die afgewenteld wordt op de mensen die het juist nu al moeilijk hebben. Er moet een andere verdeling van welvaart komen, maar bovenal moet er gekozen worden voor iets minder welvaart. We kunnen dat nu vrijwillig en vreedzaam doen, of afwachten tot de economie en ecologie ons daartoe dwingen", vervolgt Rogier. "Economische krimp is de enige echte oplossing voor de aanstaande economische en ecologische crisis."

----------------------------