SGP


03 - 01 - 08 | Schriftelijke vragen aan de minister van Buitenlandse zaken

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse zaken over explosieve chemicaliën verpakt in EU-hulpmateriaal t.b.v. Gaza

Den Haag, 3-1-2008


- Heeft u kennisgenomen van het bericht, dat het Israëlische leger beslag heeft gelegd op verschillende tonnen explosieve chemicaliën, die verpakt waren als EU-hulpmateriaal ten behoeve van de Palestijnen in Gaza?

- Hoe valt te verklaren dat dergelijk explosief materiaal, dat terroristen onder meer gebruiken voor aanslagen op Israel met raketten, kon worden binnengesmokkeld onder het mom van EU-hulp?
- Is het vaker voorgekomen, dat explosief materiaal o.i.d. is gevonden, dat is verpakt in dergelijk EU-materiaal? Zo ja, welke consequenties zijn daaraan toen verbonden?

- Welke waarborgen zijn er om te voorkomen, dat dergelijk EU-verpakkingsmateriaal wordt misbruikt voor onder meer terroristische doeleinden?

- Bent u bereid om dit zeer betreurenswaardige incident aan te kaarten in EU-verband en erop aan te dringen, dat al het mogelijke wordt gedaan om dit in de toekomst te voorkomen?

Schriftelijke vragen aan de minister van Buitenlandse zaken