Chief Economist Robeco verwacht in 2008 economisch keerpunt

04/01/2008 10:04



Robeco Groep



2008 wordt het jaar van de ommekeer. In de loop van het jaar wordt een positief keerpunt verwacht in de conjuncturele ontwikkeling van de VS en de koers van de dollar. Wereldwijd wordt het komende jaar in de ontwikkelde economieën een groei van rond de 1 à 2% verwacht. Alleen de opkomende economieën blijven in 2008 naar verwachting snel groeien. Zij zijn minder kwetsbaar dan in het verleden voor tragere groei in de rest van de wereld. Dit stelt Lex Hoogduin in een Web-tv uitzending van Robeco, waarin hij samen met Edith Siermann (Chief Investment Officer Fixed Income) en Mark Glazener (Fondsbeheerder van het Robeco Fonds) zijn visie geeft op de economische ontwikkelingen in 2008.

Nasleep financiële onrust in 2007
De financiële onrust die in juli 2007 uitbrak, heeft de vooruitzichten voor de wereldeconomie onzekerder gemaakt dan gewoonlijk. De VS zullen zeker te maken krijgen met een groeivertraging. De rest van de wereld zal hierdoor worden beïnvloed, banken zullen hun kredietvoorwaarden verscherpen. Dit leidt op termijn tot lagere consumptie en investeringen, waarmee de groei en inflatie onder druk komen. De onrust kan ook het vertrouwen in de economische toekomst ondermijnen. Ook dit betekent met enige vertraging een beperking van de groei en inflatie. Toch voorziet Lex Hoogduin een draaipunt in 2008. "Ik verwacht dat de maatregelen die de FED neemt en gaat nemen effect zullen hebben waardoor de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie voor 2009 en daarna in de loop van 2008 zullen verbeteren. Dat ondersteunt de koers van de dollar en de Amerikaanse aandelenmarkt".

Vastrentend
Voor obligaties is het afgelopen jaar wisselend verlopen. Met name de kredietcrisis was hier debet aan. "2008 kan naar verwachting een redelijk goed jaar worden", aldus Edith Siermann. "Ik ga uit van gelijke of lagere rentes. Een rendement van 5% is goed mogelijk. Ik ben positief over staatsobligaties en over die delen van de markt die ten onrechte geraakt zijn door de kredietcrisis. Voor corporate credit obligaties ziet de toekomst er minder rooskleurig uit. Omdat de economie verslechtert en banken minder gemakkelijk geld uitlenen worden bedrijven van twee kanten geraakt. Het zal voor bedrijven moeilijker worden om zich te financieren, terwijl winsten zullen tegenvallen"

Aandelen
2008 wordt een lastig beursjaar. Uiteindelijk worden de koersen van aandelen bepaald door de (verwachte) winstontwikkeling. In de afgelopen jaren werd deze winstgroei gunstig beïnvloed door tal van factoren: toenemende economische groei, productiviteitsverbetering en kostenbesparingen in het bedrijfsleven en lagere financieringslasten door dalende rente. Het gevolg is dat het winstaandeel in een aantal landen naar recordhoogte is gestegen. De genoemde factoren zullen aan belang inboeten: de economische groei wordt minder en rentelasten zullen stijgen. De makkelijke winsttoename voor bedrijven (door herstructureringen en efficiënter werken) is achter de rug. Het scenario dat nu voor de hand ligt is dat de winstgroei op lager niveau komt. Rendementen op aandelenmarkten zullen lager liggen dan in voorgaande jaren en met meer onzekerheid en beweeglijkheid omgeven zijn. De beurzen in de opkomende markten staan hoog genoteerd en hebben het afgelopen jaar de markten in de ontwikkelde economieën vaak ver achter zich gelaten. Beleggen in opkomende economieën blijft attractief maar het is wel opletten geblazen. Veel van deze markten zijn tegenwoordig niet langer goedkoop te noemen. Mark Glazener: "In 2008 wordt de keuze van aandelen belangrijk. Bij een goede keuze is een gemiddeld rendement goed te halen. Belangrijke sectoren voor relatief veilig beleggen zijn: voeding, informatietechnologie en gezondheidszorg. Ik denk dat voor grondstoffen de bomen niet in de hemel zullen groeien, positiever ben ik over energie."

Robeco Web-tv
Robeco Web-tv verzorgt wekelijks een discussie programma waarin actuele financieel-economische onderwerpen aan de orde komen. Robeco Webt-tv is te zien op www.robeco.nl/ en www.robeco.com (onder Corporate Information).





http://www.robeco.nl