Politie Hollands Midden, Jaaroverzicht 2007

Korpschef Jan Stikvoort geeft toelichting op jaarcijfers

Foto Misee Politie Hollands Midden, 09-01-2008 o Korpschef Jan Stikvoort heeft een toelichting gegeven op het jaar 2007. Welke grote politieonderzoeken zijn er aan de orde geweest. Bij welke evenementen heeft het politiekorps de veiligheid bewaakt. Wat zijn opvallende maatschappelijke trends waar de politie mee te maken heeft gekregen en in de toekomst rekening mee moet houden. (Foto Stefan Mizee)

De Korpschef Stikvoort geeft in de video aan af te willen van de 'het moet maar kunnen' mentaliteit. Een toelichting:

Naast grootschalige politieinzet (zoals de beveiliging van de verdachte W. Holleeder en de NAVO bijeenkomst in Noordwijk) en onderzoeken staat de politie ieder weekend paraat om de veiligheid op straat te waarborgen. Vooral tijdens stapavonden/ feesten en voetbalwedstrijden blijkt dat de politie steeds vaker in grote getalen nodig is om de orde te bewaren. Dat begint steeds vaker regel dan uitzondering te worden. We zien het aan de stijging van geweldsincidenten in 2007 naar 7.277 (toename van 12%).

Korpschef Stikvoort pleitte daarvoor voor een andere houding vanuit de maatschappij ten opzichte van de politie. Het is opmerkelijk dat de politie steeds vaker nodig is op plaatsen waar eigenlijk plezier zou moeten worden gemaakt. Onder invloed van alcohol en drugs slaat regelmatig de vlam in de pan. Ik wil af van de het moet maar kunnen mentaliteit. Vernielingen, openlijke geweldplegingen en drank- en drugsmisbruik in uitgaansgelegenheden, feesten en partijen enzovoort moeten maar kunnen.

Er is nu een vanzelfsprekendheid dat de politie toch wel aanwezig is om corrigerend op te treden. De discussie moet worden omgedraaid: de maatschappij moet zorgen dat politie niet meer vanzelfsprekend nodig is. Overheid, opvoeders, familieleden: pak je rol en corrigeer elkaar.

Bekijk de video:2007, een overzicht in woord en beeld.