Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Woe 9 jan Productie medicijnen verbeterd door begrip van kristallisatie 15:30 uur Ir. M.A. Deij (Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica)
Titel proefschrift: Modeling Crystal Growth of Organic Materials. Nucleation Steps and Morphology

Promotor: Prof. dr. E. Vlieg
Copromotor: Dr. H. Meekes

E-mail: menno.deij@avantium.com
Menno Deij onderzocht de moleculaire processen die plaatsvinden tijdens de groei van kristallen van farmaceutisch actieve stoffen. Meer dan 90 procent van de medicijnen op de markt is kristallijn en Deijs inzichten leiden tot beter controleerbare productieprocessen. Het onderzoek laat zien dat door het kristallisatieproces op moleculaire schaal te simuleren, beter kan worden ingeschat hoe de juiste kristalpakking kan worden gemaakt. Daarnaast toont het onderzoek aan dat de uiteindelijke vorm van de kristallen kan worden voorspeld door de energie van moleculaire stapranden op de groeiende kristaloppervlakken te berekenen. De farmaceutische industrie is geĂŻnteresseerd in de kristalvorm van medicijnen omdat de oplosbaarheid afhankelijk is van de kristalvorm: de meest stabiele kristalvorm heeft de laagste oplosbaarheid en wordt het slechtst door het lichaam opgenomen. Bovendien is iedere kristalvorm apart te patenteren. Voor de bescherming van intellectueel eigendom en marktpositie zal een farmaceutisch bedrijf dus zoveel mogelijk kristalvormen willen patenteren.

Menno Deij (Utrecht, 1975) studeerde chemische technologie aan de Universiteit Twente. Zijn promotieonderzoek maakt deel uit van het programma van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda