FNV Bouw: asbestcontroles AI topje van de ijsberg

10/01/2008 13:53



FNV Bouw



FNV Bouw vreest dat de stijging van het aantal overtredingen bij asbestverwijdering die de Arbeidsinspectie heeft vastgesteld, slechts het topje van de ijsberg is. "Het gaat om controles bij gecertificeerde bedrijven", zegt voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw. "En die hoeven de laatste jaren alleen te worden ingeschakeld bij de meer ernstige gevallen. Asbest in de zogeheten categorie één mag elk bedrijf verwijderen, zij het ook onder strenge voorwaarden ter bescherming van de werknemers. Eén daarvan is dat zij melden wat ze doen, zodat de Arbeidsinspectie kan controleren. Maar dat soort meldingen krijgt de inspectie nauwelijks. Daar hebben waarschijnlijk nog veel meer overtredingen plaats."

Schrikbarend. Dat vindt FNV Bouw van de nu gepubliceerde cijfers. "Eén asbestvezel kan immers al kanker veroorzaken. Per jaar overlijden er 350 tot 400 mensen aan", zegt Dick van Haaster. Daarom was de bond er niet gelukkig mee toen de toenmalige staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jan van Hoof, 'eenvoudig' asbest min of meer vrijgaf. Van Haaster: "Je moet als werknemer heel goed weten waarmee je werkt. Wéét iedereen dat ook? Er werken steeds meer Polen in deze branche. Zijn die onvoldoende opgeleid?"

Sinds 1 januari van dit jaar moet iedere werknemer van een gecertificeerd bedrijf zelf over het certificaat 'deskundig asbestverwerker' beschikken. "Los van het feit dat nog niet iedereen dat diploma heeft gehaald, ontstaan er in de opleiding nu taalproblemen. De cursussen zijn in het Nederlands. Vertalen heeft geen zin, want dan verschuiven de problemen naar de bouwplaats. Snappen mensen elkaar daar niet, dan gebeuren er ongelukken." Van Haaster maakt zich zorgen: "We horen uit de praktijk dat de problemen bij asbestverwijdering in 2007 bepaald niet minder zijn geworden."








FNV Bouw