Gemeente Valkenswaard

CMD: Muziek Aan Huis

Nieuw bij CMD: Muziek Aan Huis

Een geheel nieuw initiatief vanuit het Centrum voor Muziek en Dans: Muziek Aan Huis. Met dit project wil het CMD mensen bereiken die uit eigen beweging niet naar de muziekschool toe kunnen komen. Vanaf februari brengt het CMD de muziek naar u toe. Jarenlange ervaring vanuit het CMD heeft geleerd dat het voor sommige leerlingen moeilijk is om naar de muziekschool te komen. Van hier uit rees de vraag: "hoeveel mensen zijn er die wel graag met muziek bezig (willen) zijn, maar die niet de mogelijkheid hebben om in de school lessen te volgen?" Met deze gedachte nam Els Raap het initiatief om het project 'Muziek Aan Huis' op te zetten. Dit project richt zich op verscheidene doelgroepen. Het is vooral gericht op mensen met een fysieke of verstandelijke beperking, mensen met een stoornis in het autistisch spectrum, mensen met ADHD, mensen met een vorm van dementie, ofwel op mensen die om een andere reden voor dit project in aanmerking komen.

Doelgericht werken
Kenmerkend voor de opzet is dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden van mensen en hoe zij, met begeleiding vanuit het CMD, sterker kunnen worden. Het is dan ook geen specifiek instrument waarin wordt onderwezen. Afhankelijk van de vraag van de cliënt wordt er met een breed scala aan instrumenten gewerkt. Voorop staat het plezier hebben in het maken van muziek. Er kan ook doelgericht gewerkt worden. Bijvoorbeeld bij mensen met autisme kan de aandacht worden gericht op het uiten van gevoelens, op communicatie en socialisatie via muziek. Ook kan er voor mensen met een vorm van dementie gedacht worden aan het terugbeleven van vroegere tijden via liedjes en melodietjes vanuit het verleden.

De vraag vanuit de cliënt is heel verschillend. Daarom wordt er gewerkt met intake-gesprekken om de behoefte zorgvuldig af te stemmen, verwachtingen te peilen en, waar mogelijk, het aanbod aan te passen aan de vraag. Zo zullen er kinderen zijn met ADHD met de vraag om in een prikkel-arme omgeving te kunnen zoeken naar muzikale wegen om rust te ervaren en concentratie te verhogen. Andere kinderen met ADHD zullen juist die muzikale wegen bewandelen om hun hoofd te legen en hun onrust door middel van muziek kwijt te raken.

Nadere informatie
Els Raap is docente blokfluit bij het CMD. Zij heeft veel ervaring in het werken met muziek met (jonge) mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Het CMD streeft er naar om met dit project dichter bij de mensen thuis te komen en muziek voor iedereen toegankelijk te maken. Omdat de vraag en dus het aanbod altijd op maat is, worden de kosten per project afgestemd en afgesproken. Ook dag en tijd worden in overleg bepaald.

Indien u belangstelling heeft of meer wilt weten kunt contact opnemen met het CMD, De Hofnar 14 in Valkenswaard, telefoon 040-2083591. De CMD-administratie is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 9.30 en 17.00 uur.