GGZ Nederland verheugd over 13 miljoen euro extra voor jeugd-ggz

10/01/2008 23:47

GGZ Nederland



 

In 2006 heeft de toenmalige staatssecretaris van VWS toegezegd om het budget voor jeugd-ggz in 2008 te verhogen met 34 miljoen euro. Met de extra 13 miljoen euro die minister Rouvoet van Jeugd en Gezin gisteren toekende kan de ggz 3800 kinderen extra behandelen in 2008. Het aantal jongeren dat ggz-hulp nodig heeft groeit nog steeds.

Kortdurende zorg.
De extra 13 miljoen euro zal vooral worden gebruikt voor kortdurende zorg. Het gaat dan om:


- Vroegsignalering en vroegtijdige behandeling van jeugdigen met psychische stoornissen, in samenwerking met de Centra voor Jeugd en Gezin.
- Het ontwikkelen en geven van preventieve cursussen voor jeugdigen en hun ouders. Daarnaast het aanbieden van meer internettherapieën. Cliënten waarderen dit soort therapie zeer.
- Intensieve behandelingen, zoals familietherapie, om te voorkomen dat jeugdigen met ernstige gedragsproblemen en psychische stoornissen strafbare feiten plegen.
- Meer in deeltijd behandelen omdat dit een effectief middel is om opnames te voorkomen of te bekorten.

Inzet voor 2008
De afgelopen jaren heeft de jeugd-ggz een inhaalslag gemaakt; meer gezinnen geholpen, de kosten verlaagd en wachttijden verkort. De ggz ziet echter ook aanwijzingen dat het zorgaanbod moet worden bijgesteld. Veel ouders vragen een PGB (persoonsgebonden budget) aan voor jeugdigen, omdat de jeugd-ggz instellingen onvoldoende capaciteit hebben voor ggz-zorg aan huis. Nu de wachtlijsten korter worden, kunnen de instellingen ook gaan investeren in nieuwe zorgvormen. GGZ Nederland wil jaarlijks structureel 10 % meer zorg realiseren en 20.000 extra jongeren behandelen.