Ministerie van Defensie

11-01-2008 18:36

OORKONDES VOOR UITGEZONDEN BURGERS PRO REGE

Staatssecretaris Jack de Vries heeft vandaag oorkondes uitgereikt aan zes medewerkers van Pro Rege. De burgers waren uitgezonden naar Afghanistan om daar een protestants militair tehuis (PMT) te bemannen.

Een jaar geleden opende Pro Rege het eerste PMT in Afghanistan, op de Nederlandse basis Kamp Holland in Uruzgan. Dergelijk huizen staan behalve in Nederland ook in landen waar militairen op uitzending zijn. Het biedt de militairen na het werk een plek waar ze zich kunnen ontspannen.

De Vries refereerde bij de uitreiking aan zijn eigen dienstplicht als militair van de lichting 1993-1. Tijdens zijn eerste bivak was het vreselijk koud en na een week in het veld gingen ze op zondag naar het PMT. De Vries ervoer het als warm. Niet alleen qua temperatuur, maar je voelde volgens hem ook de warmte van het PMT, omdat ze oog hebben voor militairen.

Het werk van Pro Rege is volgens de staatssecretaris een goed voorbeeld van maatschappelijke betrokkenheid bij de Nederlandse militairen. Vooral omdat de organisatie de onkosten grotendeels zelf weet te bekostigen met giften van de achterban. De Vries betitelde de organisatie als de âkosterâ van de Geestelijke Verzorging.

Militairen krijgen na hun uitzending normaal gesproken een medaille opgespeld. Omdat burgers dit voorrecht niet hebben, is er als blijk van erkenning gekozen voor een certificaat. Zeven niet aanwezige medewerkers ontvangen de oorkondes op een later tijdstip.