Partij van de Arbeid

Wetsvoorstel tegen pelsdierfok bontindustrie

14-01-2008 09:50

PvdA Tweede-Kamerlid Harm Evert Waalkens dient vandaag samen met zijn collega Krista van Velzen (SP) een initiatiefwet in voor een verbod op de pelsdierhouderij in Nederland. Waalkens: Ik hoop op een snelle behandeling, zodat we de discussie voor eens en altijd kunnen afsluiten.

De PvdA en de SP willen dat de sector snel wordt afgebouwd, zodat ten laatste in 2018 in Nederland geen nertsen meer worden gedood voor hun pels. Waalkens en Van Velzen, beiden voormalig Dierenbeschermer van het Jaar, willen de sector tien jaar de tijd geven om af te bouwen, zodat zij gedane investeringen kunnen terugverdienen en kunnen overschakelen naar een ander specialisme.

Uit onderzoeken blijkt al jaren dat een zeer grote meerderheid van de Nederlanders het dragen van bont een slechte zaak vindt. Bijna driekwart van de mensen is voor een wettelijk verbod op bontfokkerij. Onder landbouwminister Verburg is er een nationaal verbod op de import van zeehondenbont gekomen dat vooruit loopt op Europese regelgeving. Van Velzen en Waalkens hopen dat Verburg ook in deze steun wil geven aan nationale regelgeving die vooruit loopt op een Europees verbod en het niet houdt bij het proberen via Europa strengere eisen voor dierenwelzijn af te dwingen.

Waalkens: Met onze initiatiefwet komen we tegemoet aan de wens van het overgrote deel van de Nederlandse bevolking. Ik hoop op een snelle behandeling, zodat we de discussie voor eens en altijd af kunnen sluiten.

Van Velzen: Het fokken van dieren voor de bontproductie past niet meer in deze tijd. Er zijn genoeg alternatieven, het jaarlijks doden van vier miljoen nertsen ten bate van luxe veroorzaakt onnodig dierenleed.