Gemeente Purmerend

Historie Weidevenne verankerd in kunstwerk

14 januari 2008

Kunstwerk staat symbool voor groei van Purmerend

De gemeente Purmerend geeft kunstenaar Hans van Houwelingen de opdracht voor het aanleggen van een grafische vorm van een hartslag op de bestaande rails van de betoncentrale, langs het Noordhollandsch kanaal. 9 januari jl. presenteerde de kunstenaar zijn ontwerp van het kunstwerk aan de gemeente Purmerend.

In de wijk Weidevenne van Purmerend verrijst in 2008 op het terrein van de voormalige betoncentrale het kunstwerk. Kunstenaar Hans van Houwelingen gaat de 70 meter lange betonnen rand opnieuw voorzien van stalen rails, die, af en toe, als een cardiogram de lucht in schieten. Een nieuw markant punt ontspruit vrijwel letterlijk uit de geschiedenis van de oude kraan. De realisatie van het kunstwerk vindt zoveel mogelijk tegelijkertijd met de bouw van de omliggende flats plaats.
Het kunstwerk sluit aan bij het historische karakter van de locatie. De kraan van de voormalige betoncentrale van Purmerend, waarmee de zandschepen op het Noordhollandsch kanaal werden gelost, was jarenlang het symbool voor de vooruitgang van Purmerend. De gemeente Purmerend heeft in 2005 beslist om de voormalige betoncentrale niet te behouden. In plaats daarvan blijft het historische overblijfsel voor de toekomst bewaard in de vorm van een kunstwerk, dat recht doet aan de tijd waarin idealen en hard werken de toekomst verzekerden.