Persberichten Eemland noord, 12.45 uur

Utrecht, 14-01-2008

Jongeren aangehouden voor vernieling auto

SOEST De politie heeft vrijdagavond 11 januari vier jongeren uit Amersfoort aangehouden voor het plegen van een vernieling op de Parklaan.

Rond 21.30 uur kreeg de politie de melding dat een aantal jongeren over een auto op de Parklaan liepen. Samen met een getuige werd een onderzoek in de directe omgeving ingesteld, waarbij de groep jongeren werd aangetroffen op de Verlengde Kolonieweg. Bij het zien van de politie trachtten de verdachten aan een aanhouding te ontkomen door weg te rennen. Vier inwoners van Amersfoort, variërend in leeftijd tussen 14 en 16 jaar, werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij onderzoek in de omgeving van de Parklaan werd de betreffende auto aangetroffen, die schade bleek te hebben op de motorkap en het dak.

De jongeren werden na het verhoor door de ouders opgehaald. Naar de betrokkenheid van drie andere verdachten wordt nog een onderzoek ingesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Poging woninginbraak

BAARN Drie vrouwen probeerden op vrijdag 11 januari rond 18.00 uur een diefstal te plegen uit een woning op de Marisstraat.

Bij een 73-jarige bewoonster werd rond die tijd aangebeld bij de voordeur door twee vrouwen die deden voorkomen dat zij pech hadden met hun auto. Zij hielden de bewoonster aan de praat waarbij een derde verdachte, ook een vrouw, via de niet afgesloten keukendeur de woning betrad. Deze verdachte kreeg echter niet voldoende gelegenheid om een diefstal te plegen omdat de bejaarde bewoonster vrij snel de voordeur sloot en de gang inliep. Daar kwam zij de derde verdachte tegen die, na een kort gesprek, direct het hazenpad koos.

Het signalement van de vrouwen luidt:

- Eerste verdachte bij de voordeur: Blank, ongeveer 40 jaar oud, 1.80 meter lang, sprak gebrekkig Nederlands, lang donker haar en gekleed in een donkere jas met lichte mouwen en gedeeltelijk afgezet met bont.

- Tweede verdachte bij de voordeur: Blank, ongeveer 40 jaar oud, ook lang donker haar en 1.80 meter lang, gekleed in een zwarte gehaakte jas. Deze vrouw droeg om haar hals een kruis aan een kralen ketting.

- De verdachte in de woning: Blank, ongeveer 30 jaar oud en kleiner dan de andere vrouwen, gekleed in een donkere jas. Ook deze vrouw sprak gebrekkig Nederlands.

De politie waarschuwt de bewoners van Baarn alert te zijn op deze methode en direct het alarmnummer 112 te bellen als dit zich voordoet. Eventuele getuigen of andere slachtoffers wordt gevraagd contact op te nemen met de politie van het district Eemland noord op het telefoonnummer 0900-8844.

Auto-inbreker aangehouden

SOEST De politie heeft zaterdagmorgen 12 januari om 03.40 uur een 18-jarige inwoner van Soest aangehouden voor het plegen van meerdere auto-inbraken op de Valeriaanstraat en directe omgeving.

Rond 03.10 uur meldde een getuige dat op de Valeriaanstraat een auto werd opengebroken door een jongen die gekleed was in een leren jas. De politie ging direct met meerdere agenten ter plaatse, waarbij bleek dat er op de Valeriaanstraat en de Eigendomweg nog twee autos waren opengebroken. De agenten zijn hierna te voet de wijk ingegaan, waarbij zij zagen dat op de Winterkoning een auto werd opengebroken door een man die voldeed aan het opgegeven signalement. Bij deze laatste inbraak werd het autoalarm geactiveerd, waarna de verdachte er hardlopend vandoor ging, hierbij achterna gezeten door meerdere agenten. De verdachte gooide kort voor zijn aanhouding op de Winterkoning nog een aantal voorwerpen weg die, bij later onderzoek, afkomstig bleken te zijn uit een opengebroken auto.

Uit onderzoek is gebleken dat de aangehouden verdachte vermoedelijk vijf autos heeft opengebroken in de Valeriaanstraat, op de Eigendomweg en de Winterkoning.

De Soester is ingesloten en wordt voorgeleid bij de rechter-commissaris. De politie zet het onderzoek voort.

Man aangehouden voor belediging en verzet

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG De politie heeft zondagmorgen 13 januari om 00.45 uur een 21-jarige inwoner van Bunschoten-Spakenburg aangehouden voor openbare dronkenschap en het plegen van belediging en verzet tegen zijn aanhouding.

Agenten van het horecatoezicht zagen hoe de flink beschonken verdachte tevergeefs probeerde een horecagelegenheid op de Hoekstraat binnen te komen. Dit werd geweigerd door de portier, waarna de man tegen de deur begon te schoppen. De agenten kwamen tussenbeide, maar de man verlegde zijn aandacht vervolgens naar de bemiddelende agenten. Hij schold hen luidkeels uit en was voor geen enkele rede vatbaar. Toen de agenten hem wilden aanhouden voor openbare dronkenschap en belediging verzette hij zich hevig waarbij assistentie moest worden ingeroepen van meerdere politieagenten.

De man werd overgebracht naar het politiebureau en ter ontnuchtering ingesloten. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Brand in sportcomplex

BAARN- In de nacht van zondag op maandag omstreeks 02.30 uur heeft brand gewoed aan de Gerenweg. Agenten gingen in eerste instantie af op een melding van het inbraakalarm wat afgegaan zou zijn.

Ter plaatse bleek dit het geval, maar bleek tevens dat het middengedeelte van het pand in brand stond. Hierop is de brandweer gealarmeerd en zij hebben de brand geblust. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de brand.

Gestolen openhaardhout

SOEST- Surveillerende agenten zagen in de nacht van zondag op maandag omstreeks 02.45 uur een opvallend voertuig reden. Het voertuig hing diep in de veren en de agenten zagen dat het voertuig vol zat met openhaardhout. Hierop hebben zij het voertuig aan de kant gezet en de verdachten aangesproken, een 24-jarige man uit Andel en een 33-jarige man uit Breda.

De mannen verklaarden dat ze het koud hadden en daarom hout hadden gestolen omdat ze niets meer te branden hadden. Hierop zijn de mannen aangehouden, hun voertuig is in beslag genomen. Tegen de verdachten is een proces-verbaal opgemaakt.

Automobilist onder invloed

BAARN- Agenten hebben in de nacht van zondag op maandag omstreeks 01.50 uur een man aangehouden aan de Lt. Gen. van Heutszlaan omdat hij, teveel alcohol ophad. Na de eerste blaastest bleek dat de 45-jarige man uit Soest teveel gedronken had. Op het bureau wees de ademanalyse 390 ug/l uit. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt en een rijverbod van drie uur opgelegd.