Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Betere diagnose van Cutane leishmaniasis dankzij nieuwe technieken

14 januari 2008

Onderzoeker Wendy van der Meide heeft nieuwe technieken ontwikkeld en geëvalueerd voor een betere diagnose en monitoring van de behandeling van cutane leishmaniasis. Het is van belang om zo nauwkeurig mogelijk het aantal parasieten in een huidlaesie vast te stellen voor, tijdens en na behandeling om serieuze lichamelijke gevolgen te voorkomen. Van der Meide promoveert op 25 januari aan de Universiteit van Amsterdam.

Cutane leishmaniasis (CL) is geen dodelijke ziekte, maar kan ernstige gevolgen hebben voor de patiënt. Om dit te voorkomen zijn een snelle en nauwkeurige diagnose en behandeling vereist. De behandeling wordt gebaseerd op klinische criteria. Daarom zou het van belang kunnen zijn om zo nauwkeurig mogelijk het aantal parasieten in een huidlaesie vast te stellen voor, tijdens en na behandeling om de uitkomst van behandeling in te schatten.

Van der Meide ontwikkelde en evalueerde een techniek voor detectie en quantificatie van Leishmania-parasieten. De zogeheten QT-NASBA-techniek, gebaseerd op herkenning van nucleïnezuren van de parasiet, bleek een sensitief en specifiek instrument te zijn voor het monitoren van behandelingen. Het instrument kan ook bijdragen aan het voorspellen van de klinische uitkomst. Hoewel de QT-NASBA erg gevoelig was, bleek een andere techniek de zogenaamde 'real-time Reverse Transcriptase PCR' geschikter, vanwege grotere tijdsefficiëntie en lagere kosten. In de praktijk zullen deze beide technieken in ontwikkelingslanden niet snel worden ingezet. Daarom werden ook verschillende antigenen vergeleken in een serologische test (ELISA) voor gebruik in Brazilië en Suriname, waar de ziekte vooral door de Leishmania guyanensis wordt veroorzaakt. Het gebruik van antigeen van deze soort Leishmania verbeterde de serologische test aanzienlijk in vergelijking met antigenen van andere soorten. Deze resultaten kunnen van groot belang zijn om de effectiviteit van serologische testen voor de diagnostiek van CL te verbeteren.

Een deel van het onderzoek werd uitgevoerd in Suriname. De mate waarin de voorgeschreven behandeling volledig werd uitgevoerd bleek niet hoog te zijn; de helft van de CL-patiënten ontving de volledige behandeling. Bovendien leken minder patiënten te genezen dan voorheen werd geobserveerd. Om deze redenen is een korter en efficiënter behandelingschema aanbevolen om de toepassing en de effectiviteit van de behandeling te verbeteren. Bovendien werd aangetoond dat er niet één maar drie verschillende Leishmania soorten in Suriname humane infectie kunnen veroorzaken.

Parasieten

Leishmaniasis is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door eencellige parasieten die worden overgedragen door zandvliegen. De ziekte komt voor in tropische gebieden in Afrika, Azië en Amerika, maar ook in landen rond de Middellandse Zee en het Midden Oosten. Wereldwijd is er een duidelijke en verontrustende toename in het aantal patiënten met CL. CL leidt tot een enkele of meerdere huidzweren, en bij L. guyanensis regelmatig tot verspreiding in de lymfbanen. De zweren kunnen in de loop van maanden of jaren spontaan verdwijnen, maar wel ernstige littekens achterlaten. Sommige CL-vormen kunnen uitbreiden naar slijmvliezen. Dit kan leiden tot ernstige aantasting van het neuskraakbeen en de mond.

Op donderdag 24 januari zal een symposium worden georganiseerd door het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) over Cutane leishmaniasis. Voor meer informatie en het programma zie: www.parasitologie.nl.

..............................

Noot voor de redactie,