Gemeente Veldhoven


18 oktober 2007

Aanbestedingstraject levert Veldhoven vier aanbieders op Aanbieders hulp bij het huishouden bekend

Op 1 januari jl. is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in werking getreden. De huishoudelijke hulp uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) is ondergebracht in deze wet. Hierdoor zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor de levering van hulp bij het huishouden. Om dit te regelen heeft de gemeente Veldhoven een Europese aanbestedingsprocedure uitgeschreven. Inmiddels zijn de vier aanbieders bekend. In volgorde van beste prijs/kwaliteitsverhouding: Huispitaal, SVVE/De Archipel, RSZK (van Zorgcentrum Merefelt) en Zuidzorg.

Aanbieders moesten aan een aantal strenge kwaliteitscriteria voldoen om in aanmerking te komen voor het leveren van diensten in Veldhoven. De gemeente weegt kwaliteit net zo zwaar als prijsstelling. Gezamenlijk leveren de vier aanbieders op dit moment al 99,7% van de totale huishoudelijke zorg binnen de gemeentegrenzen van Veldhoven.

Vanaf januari 2008 gaan deze aanbieders volgens de nieuwe eisen hulp bieden. Om de kwaliteit te verzekeren heeft de gemeente, in overleg met de Klankbordgroep Wmo (zonder de zorgaanbieders) en de Wmo-Gebruikersraad in oprichting, eisen voor levering van hulp bij het huishouden opgesteld. In dit eisenpakket is onder andere opgenomen dat de zorgaanbieder (ook bij inzet van alphahulpen):
altijd verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de geleverde hulp; vervanging regelt bij ziekte of vakantie van hulpen én verantwoordelijk is voor het betalen van de salarissen van haar hulpen. Cliënten ontvangen de hulp en worden dus niet geconfronteerd met organisatorische zaken.

Inwoners die nu al gebruik maken van huishoudelijke hulp hoeven geen actie te ondernemen; zij krijgen rechtstreeks van de gemeente de informatie.