Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 16 januari: persberichten

16-1-2008 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van het college van 15 januari.

Herwaardering onroerende zaken Delfzijl 2008 afgerond

De herwaardering van woningen, bedrijfspanden en grond voor 2008 in de gemeente Delfzijl is afgerond. De gemeente heeft groen licht gekregen van de toezichthouder op de Wet WOZ (Waardering onroerende zaken) om de waarde van de objecten bij beschikking vast te stellen.

Deze zogeheten WOZ-waarde is van belang voor het vaststellen van ondermeer de Onroerende-zaakbelasting (OZB). De gemeentelijke belastingaanslagen voor particulieren en bedrijven worden eind februari 2008 verstuurd. Ook de WOZ-beschikkingen worden verstuurd. Beide documenten zijn in één formulier samengevoegd.

Ten opzichte van 2007 is er sprake van een waardestijging. Deze stijging wordt niet doorberekend in de OZB. Er wordt alleen een trendmatige verhoging van 1,8 % doorgevoerd. De verwachtingen zijn dat de OZB-opbrengst, exclusief nieuwbouw, 1,8% hoger is dan in 2007.

Deelname Servicepunt Welzijnsinformatie

Het college van B&W heeft besloten om aan te sluiten bij het Servicepunt Welzijnsinformatie. Het Servicepunt Welzijnsinformatie is een organisatie van en voor deelnemende gemeenten en welzijnsondernemingen die zich samen inzetten om welzijnswerk beter te maken door middel van betere informatievoorziening tussen deelnemende partijen en richting de burger, zowel lokaal als landelijk.

Bij het Servicepunt Welzijnsinformatie worden doelen, kosten en resultaten van welzijnswerk van deelnemende gemeenten en welzijnsondernemingen inzichtelijk gemaakt. De verwachting is dat het welzijnswerk hierdoor beter kan worden aangestuurd.

Naast Delfzijl zijn in de provincie Groningen ook de gemeenten Groningen, Hoogezand-Sappemeer en Veendam aangesloten bij het Servicepunt.

www.service.welzijnsinformatie.nl

Delfzijl professionaliseert dienstverlening

De gemeente Delfzijl wil de service aan de klanten verder gaan professionaliseren. Om dit vorm te geven wordt een aantal projecten opgepakt op het gebied van klantgerichtheid.

Zo gaat Delfzijl gedurende twee jaar deelnemen aan Benchmarking Publiekszaken. Hiermee kan Delfzijl zich gaan vergelijken met andere vergelijkbare gemeentes op het gebied van dienstverlening.

Daarnaast gaat Delfzijl deelnemen aan de Staat van de Gemeente, een gemeentemonitor op hoofdlijnen die vergelijking met andere gemeenten eenvoudig mogelijk maakt. Tenslotte wordt de balie en publieksruimte van het gemeentehuis aangepast. De aanpassingen van de balie en de publieksruimte zijn rond de zomer afgerond.