NOC*NSF


Nieuwe technologie toegepast in Thialf

Dinsdag werd het InnoSportLab Thialf geopend, het tweede InnoSportLab van InnoSportNL. Het InnoSportLab werd feestelijk geopend met het startschot door Henk Gemser. Met dit startschot gaf Gemser het groene licht voor het ontwikkelen van technisch-wetenschappelijke projecten in Thialf.

Door het duurzame samenwerkingsverband tussen de schaatssport, de kennisinstellingen en bedrijven kunnen in het InnoSportLab Thialf wetenschappelijke projecten gericht op de schaatser, op de schaats zelf en het ijs van start gaan.

Een van de schaatsprojecten die in het InnoSportLab onderzocht zullen worden, is de balans tussen training en vermoeidheid van de schaatser, hoe verandert de efficintie van de schaatser bij vermoeidheid? Hoe verandert onder deze omstandigheden zijn techniek?

Een ander project is het installeren van een optische haas, een lichtpunt van een laser op de baan die tijdens de training door de schaatser kan worden gevolgd. De lichtspot stelt de sporter in staat een specifiek, individueel bepaald trainingsschema af te leggen dat de schaatser op het gebied van duur, snelheid en interval begeleidt.

Eventuele afwijkingen van dit schema kunnen direct door de schaatser zelf worden gesignaleerd, zodat onmiddellijk kan worden gereageerd. Het Local Position Measurement system, kortweg het LPM systeem, maakt in de ijshal het real-time bepalen van de positie en de snelheid van de schaatser op de baan mogelijk. Ook andere parameters, bijvoorbeeld hartfrequentie en in de toekomst ook videobeelden, kunnen real-time gesynchroniseerd met de snelheid en positie gemeten worden.

InnoSportNL directeur Jan Willem van der Wal over dit unieke InnoSportLab: "Ervaring heeft geleerd dat er een lange periode zit tussen het tot stand brengen van innovaties en het omarmen van deze innovaties in de topsportpraktijk. Daarom is het goed dat we met behulp van het InnoSportLab Thialf heel systematisch kunnen toewerken naar Vancouver en Grozny."

InnoSportLab manager Aart van der Wulp: "Hopelijk kunnen we met alle betrokken partijen met behulp van innovaties de positie van het Nederlandse schaatsen nog versterken."

InnoSportNL is een initiatief van NOC*NSF en TNO Sport en heeft de ambitie om ht nationale centrum voorinnovatie in sport te worden. InnoSportNL is vanaf haar oprichting in 2006 gevestigd te Papendal en onderscheidt zich van gangbare innovatie in de sport door uit te gaan van de vraagsturing en de behoefte vanuit de sport zelf. De ambitie en doelstellingen van InnoSportNL worden de komende jaren structureel ondersteund door hetMinisterie van VWS.

InnoSportLab in Thialf (video NOS)

(16 januari 2008)